Алуминијумска фолија је уобичајен кухињски алат који многи од нас користе приликом печења хране. Ипак, и са њеном употребом треба бити пажљив.
Њена практичност и лакоћа употребе чине је неизоставним дијелом многих домаћинстава.
Међутим, све је више истраживања која указују на потенцијалне здравствене ризике повезане са употребом алуминијумске фолије на високим температурама.
Истраживања о алуминијумској фолији
Студија из 2012. године открила је да алуминијумска фолија може испуштати алуминијум у храну током кувања на високим температурама.
Ово испуштање је значајно веће када је храна кисела (нпр. парадајз) или зачињена. Кување на температурама преко 150°Ц доводи до значајног испуштања алуминијума, а што је виша температура, то је више алуминијума испуштено у храну.
Здравствени ризици повезани са алуминијумом
Алуминијум је елемент који се природно налази у земљишту, води и ваздуху, па смо сви изложени малим количинама алуминијума из околине.
Међутим, дуготрајна изложеност већим количинама алуминијума може имати негативне ефекте на здравље. Нека истраживања повезују висок ниво алуминијума у тијелу са неуролошким болестима попут Алцхајмерове болести.
Такође, постоје индикације да алуминијум може допринијети развоју остеопорозе и других здравствених проблема.
Како смањити ризик?
Ако сте забринути због потенцијалних ризика од алуминијумске фолије, ево неколико савјета како да смањите изложеност:
Избјегавајте употребу алуминијумске фолије на високим температурама: Користите фолију само за чување хране.
Користите алтернативне материјале: Размислите о употреби стаклених посуда за печење.
Кувајте са нерђајућим челиком: Лонци и тигање од нерђајућег челика су одлична алтернатива за кување на високим температурама.
Избјегавајте киселу и зачињену храну у фолији: Ако морате користити алуминијумску фолију, избјегавајте киселу и зачињену храну која може повећати испуштање алуминијума.
Алуминијумска фолија је свакако практичан кухињски алат, али је важно бити свјестан потенцијалних здравствених ризика повезаних са њеном употребом на високим температурама. Иако је потребно више истраживања како би се у потпуности разумеле последице дуготрајне изложености алуминијуму, предузимање једноставних мера предострожности може помоћи у смањењу ризика.