Кромпир је једна од најомиљенијих намирница широм свијета, а популарност му не недостаје из неколико разлога.
Прво, богат је храњивим материјама попут витамина Ц, Б6 и калијума те влакнима, што га чини важним дијелом уравнотежене исхране. Осим тога, пружа осјећај ситости и енергије.
Ова укусна намирница пружа много могућности за припрему. Може се пећи, кувати, пржити, правити пире или чак користити у супама и салатама. Пире кромпир, печени кромпир са зачинима или лагани кромпирски чипс само су неки од омиљених начина конзумације.
Важно је напоменути да се кромпир може припремити на здрав начин, без додатака масноћа и сувишних калорија. Кувани или печени кромпир, посебно с љуском, задржава већину храњивих материја. Међутим, треба бити опрезан с додатком путера, врхња или других масних додатака. Ипак, једна група људи треба пазити с конзумацијом кромпира.
Храна богата угљеним хидратима који брзо подижу ниво шећера у крви може подстакнути дебљање и лоше утицати на здравље. Кромпир има висок гликемијски индекс који је готово једнак гликемијском индексу чисте глукозе, што значи да брзо повећава ниво шећера у крви.
Важно је разумјети како ваше тијело реагује на кромпир, али то се може сазнати тек помоћу мјерача глукозе у крви. То је посебно битно ако имате ризик од дијабетеса или већ имате дијабетес.
Високи нивои шећера у крви могу штетити тијелу, повећавајући опасност од оштећења гуштераче и компликација дијабетеса.
Зато, ако сте у ризичној групи или већ имате дијабетес, важно је бити опрезан с уносом кромпира и посавјетовати се с доктором о томе колико га конзумирати, јавља "Клик".