Обратите пажњу

Кромпир може бити опасан за једну групу људи

  • Извор: Агенције
  • 10.05.2024. 10:12

Кромпир је једна од најомиљенијих намирница широм свијета, а популарност му не недостаје из неколико разлога.

Прво, богат је храњивим материјама попут витамина Ц, Б6 и калијума те влакнима, што га чини важним дијелом уравнотежене исхране. Осим тога, пружа осјећај ситости и енергије.

Ова укусна намирница пружа много могућности за припрему. Може се пећи, кувати, пржити, правити пире или чак користити у супама и салатама. Пире кромпир, печени кромпир са зачинима или лагани кромпирски чипс само су неки од омиљених начина конзумације.


Због тампона остала доживотни инвалид: Ампутирали јој обје ноге

Због тампона остала доживотни инвалид: Ампутирали јој обје ноге

Важно је напоменути да се кромпир може припремити на здрав начин, без додатака масноћа и сувишних калорија. Кувани или печени кромпир, посебно с љуском, задржава већину храњивих материја. Међутим, треба бити опрезан с додатком путера, врхња или других масних додатака. Ипак, једна група људи треба пазити с конзумацијом кромпира.

Храна богата угљеним хидратима који брзо подижу ниво шећера у крви може подстакнути дебљање и лоше утицати на здравље. Кромпир има висок гликемијски индекс који је готово једнак гликемијском индексу чисте глукозе, што значи да брзо повећава ниво шећера у крви.

Важно је разумјети како ваше тијело реагује на кромпир, али то се може сазнати тек помоћу мјерача глукозе у крви. То је посебно битно ако имате ризик од дијабетеса или већ имате дијабетес.


Дијелови тијела пацова пронађени у хљебу: Обустављена производња

Дијелови тијела пацова пронађени у хљебу: Обустављена производња

Високи нивои шећера у крви могу штетити тијелу, повећавајући опасност од оштећења гуштераче и компликација дијабетеса.

Зато, ако сте у ризичној групи или већ имате дијабетес, важно је бити опрезан с уносом кромпира и посавјетовати се с доктором о томе колико га конзумирати, јавља "Клик".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: