Корисна својства

Кромпир припремљен на овај начин је бомба за имунитет

  • Извор: Агенције
  • 25.11.2023. 17:02

Вјероватно знате “милион” начина за припрему кромпира, али вјероватно не знате да се од њега прави и сок.

Корисна својства сировог кромпира су одавно позната народној медицини, али упркос томе, и даље мислимо да не треба да конзумирамо сиров кромпир. То је грешка, јер у свом сировом облику, кромпир је веома здрава и изузетно корисна храна.

Постоје бројне заблуде у вези са конзумирањем кромпира, на примјер, преовладава мишљење да је потребно да се кромпир ољушти прије јела, јер је његова љуска отровна. У ствари, љуска органски гајених кромпира не садржи никакве материје које су штетне по здравље. Незрели кромпир са зеленом кором, као и кромпир који проклија може да буде опасан. Опасност лежи у соланину – отрову који постоји у клицама и зеленим дијеловима кромпира. Међутим, код оваквог кромпира лако можете уклонити љуску прије употребе.

Спавање с чарапама: Откријте како утиче на здравље

Спавање с чарапама: Откријте како утиче на здравље

Стручњаци сматрају да је сок од кромпира погодан за гастритис, једну од најраспрострањенијих болести модерног доба. Препоручује се узимање једне кашике сока од кромпира који је разблажен са мало воде, пола сата прије доручка, ручка и вечере.

За чир на дванаестопалачном цријеву и желуцу, саветује се узимање пола децилитра сока од кромпира на празан стомак, а затим пола децилитра пола сата прије ручка и вечере.

Др Јован Туцаков тврди да сок од кромпира има благотворно дејство на смањење нивоа шећера у крви, као и на болести плућа и дисајних органа, чак и код тешких болести као што је емфизем.

Важан је и као помоћ у борби против обољења бубрега и јетре, али и у случајевима срчаних болести, високог крвног притиска, дијабетеса, лумбага, реуматизма…

Испијање сока од сировог кромпира је одличан начин за јачање имуног система. Осим тога, помаже у смањењу честих главобоља и менструалних болова, пише Крстарица.

Предности сока од кромпира:

• јача имунитет

• чисти тијело од токсина

• помаже при спрјечавању кожних обољења

• помаже код гастритиса и других стомачних проблема

• снижава ниво шећера у крви

• помаже код болести јетре и бубрега

• штити од кардиоваскуларних болести

Љуска кромпира доприноси детоксикацији тијела и представља извор многих хранљивих материја.

Ако једете неољуштен кромпир, поготово онај сиров, ваше тијело ће добити доста драгоцјених састојака, као што су угљени хидрати, протеини, витамини Ц и Б6, калијум, гвожђе, магнезијум и цинк.

Важно је напоменути да се витамин Ц губи кувањем, што је заиста велика штета, јер сиров кромпир средње величине (од 150 грама) има чак 27 mg витамина Ц, што чини 45 одсто од препорученог дневног уноса овог витамина.

Између осталог, кромпир је веома ефикасан у рјешавању проблема са кожом, даје чист и блистав тен, кожу без акни и митесера.

Због свог антисептичког својства, сјајно је средство за чишћење проблематичне коже, а будући да садржи висок проценат витамина Ц и скроба, храни кожу и спрјечава њено старење. Ако га самељемо и применимо у облику маске за лице, он ће очистити и затегнути кожу. Осим тога, може да помогне у борби против целулита. У ту сврху, довољно је да редовно трљајте критична мјеста кришкама сировог кромпира.

Припрема сока од кромпира

Припрема сока од кромпира је веома лака. Прије свега, оперите кромпир и уклоните све клице и зелене дијелове коре. Онда га исјеците на тање режневе, завијте у платнену тканину и исциједите сок. Можете користити и соковник.

Увијек треба пити свеже припремљен сок од кромпира, а можете га помијешати са воћем и поврћем по вашем избору, као што су јабуке и шаргарепа, сок од лимуна и мед, како би се побољшао укус. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: