Једна од најздравијих намирница

Људи са овим здравственим проблемима би требали избјегавати цвеклу

  • Извор: Стил Курир
  • 14.02.2025. 14:31

Цвекла се сматра једном од најздравијих намирница. Конзумирање цвекле регулише процесе хематопоезе и метаболизма у тијелу.

Цвекла има диуретичка својства, снижава крвни притисак, помаже код затвора итд.

Због њеног нискокалоричног састава, препоручује се у исхрани људи који се боре са гојазношћу. За здраву одраслу особу препоручује се конзумирање 50-200 г цвекле дневно.

У недостатку контраиндикација, можете јести до 300 г дневно (нарочито спортисти или људи са активним начином живота).

За које болести се препоручује укључивање сирове и куване салате од цвекле у исхрану:

хипертензија – бетаин снижава крвни притисак,

констипација – влакна побољшавају перисталтику црева,

анемија – висок садржај гвожђа промовише хематопоезу,

Жика Јакшић није могао сакрити емоције: Расплакао се пред камерама

Жика Јакшић није могао сакрити емоције: Расплакао се пред камерама

болести јетре – цвекла помаже у уклањању токсина,

гојазност и дијабетес – низак садржај калорија помаже у контроли тежине, али због високог гликемијског индекса кувану цвеклу треба конзумирати умјерено,

атеросклероза – чисти крвне судове и смањује ниво “лошег” холестерола.

За које болести се не препоручује јести цвеклу?

гастритис са високом киселошћу, чир на желуцу – цвекла стимулише производњу желудачног сока,

уролитијаза (оксалати) – може допринијети стварању камена у бубрегу.

Снијег већ направио проблеме у БиХ

Снијег већ направио проблеме у БиХ

дијареја и синдром иритабилног цријева – могу повећати симптоме,

дијабетес (посебно тип ИИ) – кувана цвекла има висок гликемијски индекс, што може повећати ниво шећера,

хипотензија – цвекла може прекомјерно снизити крвни притисак.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Насљедници (12+)

    '''"Насљедници" је портрет модерне породице, опис генерације 1960-их и њихове дјеце.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм