Цвекла се сматра једном од најздравијих намирница. Конзумирање цвекле регулише процесе хематопоезе и метаболизма у тијелу.
Цвекла има диуретичка својства, снижава крвни притисак, помаже код затвора итд.
Због њеног нискокалоричног састава, препоручује се у исхрани људи који се боре са гојазношћу. За здраву одраслу особу препоручује се конзумирање 50-200 г цвекле дневно.
У недостатку контраиндикација, можете јести до 300 г дневно (нарочито спортисти или људи са активним начином живота).
За које болести се препоручује укључивање сирове и куване салате од цвекле у исхрану:
хипертензија – бетаин снижава крвни притисак,
констипација – влакна побољшавају перисталтику црева,
анемија – висок садржај гвожђа промовише хематопоезу,
болести јетре – цвекла помаже у уклањању токсина,
гојазност и дијабетес – низак садржај калорија помаже у контроли тежине, али због високог гликемијског индекса кувану цвеклу треба конзумирати умјерено,
атеросклероза – чисти крвне судове и смањује ниво “лошег” холестерола.
За које болести се не препоручује јести цвеклу?
гастритис са високом киселошћу, чир на желуцу – цвекла стимулише производњу желудачног сока,
уролитијаза (оксалати) – може допринијети стварању камена у бубрегу.
дијареја и синдром иритабилног цријева – могу повећати симптоме,
дијабетес (посебно тип ИИ) – кувана цвекла има висок гликемијски индекс, што може повећати ниво шећера,
хипотензија – цвекла може прекомјерно снизити крвни притисак.