Смањује ризик од болести

Лубеница посебно чува један орган

  • Извор: Курир
  • 24.08.2024. 15:35

Научници са Универзитета Алабама и открили су да је сок од лубенице први нутритивни избор за побољшање когнитивних функција, посебно код старије популације.

Истраживање објављено у "Journal of Nutrition in Gerontology and Geriatrics" открило је да лубеница штити мозак захваљујући високом садржају ликопена, моћног антиоксиданса који се налази у овом воћу.

Ликопен неутрализује слободне радикале, молекуле које могу оштетити ћелије мозга и доприносе оксидативном стресу - највећем фактору повезаном са неуродегенеративним болестима попут Алцхајмерове и Паркинсонове болести.

Поред тога, ликопен у лубеници има антиинфламаторна својства која помажу у смањењу упалних процеса у мозгу, што је кључно за очување неуролошког здравља. Упални процеси могу допринијети оштећењу неурона и повезати се са разним поремећајима расположења и когнитивним дисфункцијама.

Иако су потребна даља истраживања да би се потпуно разумјеле све предности ликопена, редовно конзумирање лубенице може бити корисно за одржавање здравља мозга и смањење ризика од неуролошких болести.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:25 Ноћни програм

    Ноћни програм