Сочност мандарина, освјежавајући укус и богатство хранљивих материја најбољи је избор воћа током зимских мјесеци.
Мандарина потиче из породице цитруса и познато је по својим благотворним ефектима на здравље.
Осим што пружају задовољство непцу, мандарине су природан извор витамина Ц, који помаже у јачању имунитета, као и витамина Б, Д и К, калцијума, магнезијума и влакана, што их чини одличним савезником у борби против зимских прехлада.
Иако се често повезују са здрављем, важно је знати да, као и са сваком храном, треба водити рачуна о количини конзумације.
Иако су мандарине богате хранљивим материјама, прекомјерна конзумација може представљати проблем.
Према ријечима руске нутриционисткиње Надежде Чапкине, дневни унос фруктозе не би требало да прелази 40 грама, а неколико мандарина већ може достићи ту границу.
Превише мандарина може негативно утицати на јетру. Особе које пате од гастритиса такође треба да буду опрезне, јер киселине из мандарина могу иритирати осјетљиву слузокожу желуца и цријева.
Мандарине се никако не препоручује јести на празан стомак, јер њихова киселост може изазвати иритацију пробавног тракта. Најбоље вријеме за уживање у њима је увече, јер имају ниску калоријску вриједност и неће негативно утицати на тјелесну тежину.
Управо због своје лако сварљиве природе, мандарине су савршена опција за лагану ужину током хладних зимских дана.
Ово укусно воће свакако је корисно и може бити дио здраве исхране, али, као и увијек, умјереност је кључна.