Недостатак витамина Ц ријетка је појава и мада узимање превише витамина Ц није опасно, увијек се треба придржавати само препоручене дневне дозе.
Шта се дешава ако узмемо превише витамина Ц
Токсичност витамина Ц је ријетка, а најчешћи нежељени ефекат високе дозе витамина Ц је гастроинтестинална (ГИ) нелагодност.
ГИ симптоми усљед прекомјерног уноса витамина Ц укључују дијареју, болове у стомаку, мучнину и повраћање. Високе дозе витамина Ц такође могу изазвати главобоље. Ако осјетимо ове симптоме након високе дозе витамина Ц, смањење или престанак узимања суплемената може помоћи да се осјећамо боље.
Колико је превише
Ако узмемо више од 2000 мг витамина Ц одједном, највјероватније ћемо осјетити пробавне симптоме. Нежељени ГИ ефекти и главобоља уобичајени су код људи који узимају високе дозе суплемената витамина Ц.
Храна у односу на суплементе: који је извор бољи
Многе намирнице садрже витамин Ц, посебно воће и поврће. Препоручене количине витамина Ц можемо добити из хране ако се придржавамо избалансиране исхране. За већину људи, добијање витамина Ц из хране боље је него узимање суплемената. Ако довољно витамина Ц уносимо путем исхране, вјероватно нећемо морати да узимамо суплементе.
Најбоље намирнице богате витамином Ц
Сво воће и поврће садржи витамин Ц. Сирово воће и поврће најбољи су извори витамина Ц. Кување намирница богатих витаминима или њихово дуго складиштење може смањити количину витамина Ц коју садрже.
Највиши садржај витамина Ц има сљедеће воће:
бобичасто воће, као што су јагоде, малине, боровнице и бруснице
диња (Цанталоупе)
цитрусно воће и сокови
киви
тропско воће, укључујући манго и ананас
лубеница
Поврће са највећим количинама витамина Ц је:
поврће из породице крсташица, као што су броколи, прокељ и карфиол
зелене и црвене паприке
зелено лиснато поврће, укључујући спанаћ, купус и кељ
Слатки и бијели кромпир
парадајз и сок од парадајза
сокови од поврћа.
Разне житарице, храна и напици обогаћени су витамином Ц. То значи да им је додат витамин Ц. Треба провјеравати декларације производа да бисмо видјели која храна и пића су обогаћени витамином Ц.
На шта треба обратити пажњу приликом куповине суплемената витамина Ц
Када купујемо суплементе витамина Ц, треба да водимо рачуна о њиховом квалитету, цијени, фармацеутском облику и паковању.
квалитет: купујте суплементе реномираних компанија које имају провјерено добре састојке
цијена: упоредите различите брендове да бисте пронашли онај који одговара вашем буџету
фармацеутски облик: витамин Ц је аскорбинска киселина; истраживања нису показала да се различите хемијске формулације значајно разликују; одаберите облик који вам највише одговара – суплементи витамина Ц доступни су у облику течности, у праху, шумећим и таблетама за жвакање и гутање, у капсулама
паковање: изаберите суплементе који се продају у тамним или затамњеним стакленим бочицама у које не продире ваздух да би се спријечила оксидација и разградња витамина
Количина витамина Ц која нам је потребна зависиће од наших година и колико уносимо путем исхране. Уколико је унос исхраном недовољан, суплементи су одличан и једноставан начин да повећамо унос витамина Ц. Токсичност и предозирање витамином Ц су ријетки, али су могући са дозама већим од 2.000 мг.