У припреми празничне трпезе али и у свакодневној ситуацији дешава се да дође до опекотина прста, шаке, руке - ако хоћемо нешто да извадимо из рерне, a заборавимо да узмемо рукавицу или крпу и онда се опечемо.
"Немојте стављати ништа што сте прочитали на интернету а да нису професионалци написали, као што су уље, шећер, кафа, жуманце", упозорава др Ивана Стефановић из Хитне помоћи.
Наводи да је препорука струке да то мјесто треба расхладити, ставити под хладну воду, не стављати лед, а исто тако добро је да сви у кућној апотеци имамо неке гелове или масти које су већ припремљене за опекотине у смислу да се извлачи температура.
Према њеним ријечима, висока температура на мјесту опекотине даље разара ткиво и прави токсичне ствари.
"Дакле, треба да то расхладимо, а ако не пролази јавити се љекару за даљи третман, можда чак и хируршки, а никако не бушити плик", истиче др Стефановић за РТС.
Ако је ријеч о малој површини довољно је расхлађивати и употребити крему или маст направљену само за ту сврху, закључила је Стефановићева.