Многи знају здравствене предности овсене каше. Позната по свом посебном укусу, овсена каша доноси много користи организму. Дијететичари су детаљно истражили како тијело реагује код особе која свакодневно конзумира овсену кашу за доручак. Овсене пахуљице су хранљиви, нискокалорични оброк са мало масти.
Овас се одликује високим садржајем влакана и магнезијума. Са 6 грама протеина по шољици, овсена каша такође обезбјеђује исто толико протеина колико и јаје. Ово чини овсене пахуљице уравнотеженим избором за вашу исхрану. У наставку доносимо предности свакодневне конзумације овсене каше.
Овсена каша је богат извор влакана
Само 7 одсто Американаца конзумира довољно влакана, показују студије. Свакодневно једење овсене каше може да вам помогне да постигнете препоручени дневни унос влакана. Стручњаци препоручују најмање 28 грама влакана дневно. Једна шоља овсене каше са водом има 4 грама влакана, што је 14 одсто препоручене дневне вриједности. Да би се допунио унос влакана, стручњаци препоручују додавање зоби и чиа сјеменки у кашу.
Овсена каша може да учини да се брзо осјећате ситима
Овсена каша је богата растворљивим влакнима. Када једете растворљива влакна, ваша пробава је успорена, што може да повећа осјећај ситости. Главна врста растворљивих влакана у овсеним пахуљицама назива се бета-глукан. Ова влакна брзо пружају ефекат ситости. Мјера протеина додата овсеној каши може да допуни предности овог јела.
Овсена каша помаже да изгубите тежину
Као добар извор влакана која успоравају варење и дуже вас одржавају ситима, овсена каша би могла да вам помогне да унесете мање калорија током дана. Поред тога, овсена каша може да помогне у смањењу холестерола. Овсена каша која се конзумира свакодневно, може да смањи ниво холестерола. Поред тога, овсена каша помаже да контролишете ниво шећера у крви. Међутим, стручњаци препоручују да не додајете заслађиваче у свој рецепт.
Подржава здравље цријева
Овсена каша је богата јединственим фитокемикалијама, укључујући бета-глукан, отпорни скроб и феноле, који утичу на микробиом цријева. Микробиом цријева је заједница бактерија, гљивица и других микроорганизама који живе у гастроинтестиналном тракту и играју кључну улогу у пробавном, имунолошком, па чак и здрављу мозга.
Којим ризицима можете да се изложите ако свакодневно конзумирате овсену кашу?
Овсена каша може да донесе многе позитивне користи за ваше здравље. Негативни ефекти су мали, али постоје. Стручњаци кажу да овсена каша може да изазове надимање стомака код неких људи, посебно код оних који иначе не једу храну богату влакнима. Такође, код неких људи, овсена каша може да допринесе повећању тјелесне тежине ако се једе у превеликим порцијама или са висококалоричним преливима. Цијела зрна са високим садржајем влакана, глукозе и скроба могу да доведу до појаве цријевних гасова. Иако је овсена каша корисна за здравље организма, треба је конзумирати умјерено.