Будући да већина сирева садржи више засићених масти и натрија, они можда нису најбољи избор за оне који имају висок холестерол. Међутим ово су четири најздравије врсте.
Према Центру за контролу и превенцију болести отприлике један од 10 Американаца има висок холестерол. Ово уобичајено стање може довести до озбиљних здравствених проблема, укључујући повећан ризик од срчаних болести и можданог удара. Ипак, висок холестерол не значи да сир треба да буде ван јеловника.
Моцарела
Моцарела има мало засићених масти, са само 3 грама. Најбоље од свега, моцарела садржи само 18 милиграма холестерола, што је посебно ниско у поређењу с многим другим врстама сира.
Свјежи сир
Свјежи сир може бити одличан избор за кардиоваскуларно здравље јер има пуно протеина и мање масти. Препоручује се конзумирање свјежег сира како бисте имали користи од живих, активних култура за ваш цријевни микробиом, за који истраживања показују да је повезан са здрављем срца.
Фета
Препоручује се фета сир са само 25 милиграма холестерола по унци и нижим садржајем засићених масти (3,5 грама) у поређењу са већином сирева.
Дјелимично обрана рицотта
Дјеломично обрана рицотта пружа кремасти осјећај у устима, што је чини одличним додатком за тјестенину умјесто тешке павлаке. Такође, с обзиром да је рицотта мазива, може се користити у штапићима целера умјесто крем сира за повећање протеина и смањење укупне масти и засићених масти.