Говеђа џигерица има озбиљне нутритивне вриједности. Богата је храњивим материјама и у њој се вијековима ужива у различитим културама широм свијета. Данас доживљава поновни пораст популарности због својих импресивних позитивних дејстава на здравље.
Говеђа џигерица спада у изнутрице, има јак укус и јаку текстуру уз високу концентрацију витамина, минерала и других битних нутријената.
Једна порција говеђе џигерице(око 85 грама) садржи приближно 160 калорија, 4,5 грама угљених хидрата, исто толико укупних масти, 25 грама протеина, натријум, бакар, цинк, селен, фосфор, гвожђе, калијум, витамине А, Д и Б6, Б12, преноси Задовољна.рс.
Повећава нивое енергије
Висок садржај витамина Б и гвожђа у говеђој џигерици подржава производњу енергије и бори се против умора. Томе доприносе рибофлавин, пантотенска киселина, ниацин, фолати, витамин Б6 и тиамин. Гвожђе из џигерице је важно за транспорт кисеоника и производњу енергије, а говеђа јетра је такође богата бакром, који помаже у апсорпцији гвожђа.
Подршка имунитету
Витамин А, витамини Б и цинк играју кључну улогу у одржавању здравог имуног система. Цинк се, на примјер, сматра чуваром имунолошке функције и важан је за правилно функционисање имуних ћелија.
Производња црвених крвних зрнаца
Гвожђе и витамини Б су неопходни за здраву производњу црвених крвних зрнаца, што спречава анемију. А пошто је џигерица једна од намирница са највише Б витамина и гвожђа, није изненађење да је кључна за производњу црвених крвних зрнаца.
Витамин Б12 је посебно неопходан за рад црвених крвних зрнаца, а фолат и гвожђе, поред осталих витамина и минерала, томе помажу.
Побољшање когнитивних функција
Холин у говеђој џигерици је важан за здравље мозга и може подржати памћење, учење и расположење. Једно истраживање у Египту са благо анемичном дјецом узраста од три до девет година испитивало је ефекат једења пржених месних ћуфтица од џигерице на анемију, недостатак витамина А и когнитивне функције. Једна група деце је добијала оброке џигерице три пута недјељно током 90 дана, док контролна група није.
Оброк с џигерицом је повећао унос гвожђа и витамина А код дјеце која су га узимала, што је позитивно утицало на побољшање когнитивних функција.
Предности за труднице
Садржај фолне киселине у говеђој џигерици је кључан за развој фетуса и превенцију урођених мана. Међутим, трудницама се савјетује да се консултују са својим љекаром о количини уноса јетре јер превише витамина А понекад може изазвати проблеме.
Вид, зуби, кости…
Витамин А из говеђе џигерице ће позитивно утицати на вид, имунолошку функцију и раст ћелија, а витамин Б12 је неопходан за производњу енергије, рад нервног система и формирање црвених крвних зрнаца.
Бакар подржава функцију ензима, опоравак ткива и апсорпцију гвожђа.
Холин из џигерице ће подржати здравље мозга, ћелијску сигнализацију и метаболизам масти, док ће фосфор помоћи здрављу зуба и костију.
Сматра се и да конзумација говеђе џигерице помаже у детоксикацији организма и одржавању здравља јетре, а благотворно дјелује и на здравље кардиоваскуларног система, побољшава крвни притисак и циркулацију, побољшава квалитет сперме и јајних ћелија, а такође и повећање издржљивости организма и смањење ризика од разних упала.
Ризици и нежељени ефекти
Упркос предностима, важно је познавати неке потенцијалне недостатке, међу којима је висок садржај витамина А, чији прекомјерни унос може бити токсичан, па је умјерена конзумација неопходна, посебно за труднице.
Говеђа џигерица има релативно висок ниво холестерола, тако да људи са високим холестеролом треба да конзумирају говеђу џигерицу умјерено.
Такође, говеђа џигерица може да ступи у интеракцију са одређеним лијековима, па се савјетује да се консултујете са љекаром прије конзумирања.
У сваком случају, говеђа џигерица се лако припрема – од једноставног печења или пржења са луком, до кувања и прављења намаза са зачинима по жељи. Ако нисте љубитељ изнутрица или гулаша и других јела од џигерице, на тржишту постоје капсуле које садрже концентровану џигерицу, али их користите само уз савјет љекара.