У посљедње вријеме доста се прича о антиупалној исхрани, обзиром да је хронична упала заиста извор различитих болести и здравствених проблема. У наставку вам доносимо пет намирница за које су се стручњаци усагласили да имају антиупална дејства.
Орашасти плодови
Бадеми су добар извор влакана, биљних протеина, минерала и антиоксиданса. Омега 3 масне киселине су специфичне масне киселине, есенцијалне за правилно функционисање нашег тијела, а њих нам најчешће недостаје. Међутим, бадеми потичу производњу вриједних антиупалних супстанци и њихово дјеловање је корисно на кардиоваскуларном, дерматолошком и когнитивном нивоу, па добри су и за зглобове.
Укратко, бадеми су ваш савезник у случају проблема са кожом, упалних болести па чак и анксиозности. За оптималан учинак, такођер додајте масну рибу на ваш мени барем два пута седмично.
Туна, лосос, сардине или скуша пружају другу врсту антиупалних Омега 3, која је комплементарна оној у орашастим плодовима.”
Боровнице
Ови мали плодови, попут малина, црвених рибизли и свих бобица опћенито, бомбе су антиоксиданса, који помажу у борби против оксидативног стреса у нашим станицама. То је важно јер промовише старење и узрокује упалне реакције.
Боровнице садрже посебно учинковиту врсту антиоксиданса: полифеноле. Њихово дјеловање је вишеструко проучавано и потврђена је њихова способност блокирања производње одређених упалних супстанци.
Хељда
То је нова квиноја. Ова древна житарица је звијезда тренутка. И знамо зашто: богата је влакнима, антиоксидансима, биљним протеинима и без глутена је. Влакна нам омогућавају да повољно ‘хранимо’ добре бактерије у нашем микробиоти, које ће затим произвести антиупалне супстанце.
Кефир
Ово ферментирано пиће садржи природне пробиотике, другим ријечима, живе бактерије које ће населити наш микробиом, помажући му да буде богатији и разноврснији. Међутим, здрав микробиом има много повољних учинака на наше здравље: бољу пробаву, ојачан имунитет, здраву кожу, добро ментално здравље… Када је микробиота поремећена, то утјече на цријевну попустљивост и пролазак ендотоксина у крв, што узрокује упалне реакције.
Тамна чоколада са 85% какаа
Завршавамо с најукуснијим и најугоднијим. Чоколада је добра за ваше здравље, све док је одаберете богату какаоом и не превише слатку.
Наиме, садржај какаа ће бити одговоран за њене користи. То је прехрамбено благо јер има један од најбогатијих нивоа антиоксиданса у биљном свијету, минерале, влакна и теобромин, антиупалну супстанцу. Насупрот томе, млијечне или бијеле чоколаде су превише слатке и могу потакнути упалу.
(Љепота и здравље)