Велики број људи не може да замисли јутро без испијања омиљеног црног напитка, а у питању је кафа која их у најкраћем року разбуди. Кафа нам даје енергију и послије већ неколико гутљаја осјетимо разлику.
Неки воле да је пију на празан стомак, неко послије оброка, али оно што је сигурно јесте да не би требало да је комбинујемо са неким намирницама, конкретно ових пет.
Кофеин може ометати апсорпцију калцијума у тијелу из млијечних производа, пише "View us global". Ово је посебно важно за старије људе који морају да одржавају густину костију. Такође, неки људи могу имати проблема са варењем када комбинују кафу са млијечним производима, па зато водите рачуна. Многи од нас пију кафу са млијеком, па ако спадате у ову групу - ваљало би да престанете.
Кафа никако не иде са чоколадом
Као и кафа, и чоколада садржи кофеин, а конзумирање оба може довести до прекомјерног уноса кофеина. Ово може изазвати симптоме као што су анксиозност, несаница и убрзан рад срца. Осим тога, висок садржај шећера у чоколади може појачати стимулативне ефекте кафе, што доводи до скокова нивоа шећера у крви.
Ни сок од поморанџе се не слаже са кафом
Комбиновање кафе са соком од поморанџе може довести до прекомјерне производње желудачне киселине, што може оптеретити пробавни систем. Ово упаривање може изазвати жгаравицу или пробавне сметње због киселости оба напитка, што додатно иритира стомак. Овдје су укључени свјежи сок од поморанџе, куповни сок од поморанџе, као и други сокови од цитруса.
Не слажу се кафа и алкохол
Комбиновање кафе и алкохола може довести до дехидрације и пореметити равнотежу течности у тијелу. Стимулативни ефекти кафе такође могу прикрити седативне ефекте алкохола, потенцијално подстичући повећану конзумацију алкохола. Ово укључује све врсте алкохолних пића, као што су пиво, вино и коктели.
Зачињена храна не иде руку под руку са кафом
Упаривање кафе са зачињеном храном може повећати производњу желудачне киселине, што доводи до проблема са варењем као што је жгаравица. Пошто зачињена храна већ иритира стомак, комбиновање са кафом може додатно оптеретити пробавни систем. Зачињени такоси, чили сос и јела са љутим сосом су примјери које треба избјегавати.