Замрзавање је практична метода очувања хране. Упркос томе, не може се сва храна замрзнути.
Од зелене салате до крем сира, ово је осам намирница које се не смију замрзавати.
1. Зелена салата
Зелена салата, храстов лист и леденица постају кашасти када се смрзавају због високог садржаја воде и постају нејестиви сирови када се одмрзну. Исто се догађа и са шпинатом у листу.
Стога салату не би требало замрзавати, него је боље јести свјежу. Увенулу салату такође можете лако поново учинити хрскавом тако да је ставите у воду.
2. Кромпир
Не замрзава се ни кромпир. Након одмрзавања он постаје необично сладак.
С друге стране, прерађена јела од кромпира као што су крокети или помфрит могу се лако замрзнути. Најбоље га је чувати на хладном, тамном и сувом мјесту, а не замрзавати.
3. Крем сир
Нису сви сиреви прикладни за замрзавање: након одмрзавања крем сир лако флокулира, док меки сир постаје кашаст.
Тврди сир се без проблема може спремити у замрзивач и поновно одмрзнути. Међутим, сир губи на укусу и понекад постаје мало мрвљив, па је након одмрзавања погодан само за кување или печење.
4. Воће које има пуно воде
Немојте замрзавати ни храну, односно воће и поврће са високим садржајем воде, као што су парадајз, краставац, ротквица, грожђе, диње, много врста бобичастог и тропског воћа.
Боље их је не замрзавати јер након одмрзавања обично попримају конзистенцију попут каше.
5. Јаја могу пукнути
Јајима није мјесто у замрзивачу. Никада не смијете замрзавати сирова јаја јер би љуска могла прснути у замрзивачу.
Јаја која су већ кувана постају гуменаста. Ако је потребно, можете замрзнути разбијена јаја на само неколико седмица како бисте их касније користили за печење или кување.
6. Млијечни производи
Многи млијечни производи, посебно они са високим удјелом масти као што су пуномасно млијеко, павлака, кисела павлака, јогурт или свјежи сир, флокулирају и попримају зрнасту конзистенцију након одмрзавања. Због тога павлака и меки сир нису прикладни за замрзавање.
Ипак, млијечни производи су и даље јестиви и након одмрзавања све док се води рачуна о густоћи.
7. Бијели лук
У теорији бијели лук се може замрзнути, али обично губи доста свог укуса. Ако купите сушени бијели лук, може се чувати седмицама чак и ако га не ставите у замрзивач.
Свјежи лук је здрав и укусан, али није погодан за замрзавање.
8. Желатин
Замрзавање хране која садржи желатин, као што су пудинг, колачи и други десерти, обично није добра идеја.
Наиме, одмрзавање узрокује губитак везива и крема постаје текућа.