Психијатар др Дру Ремзи каже да су намирнице које дјеца конзумирају јако важне јер су значајне за развој мозга, а оно што клинци једу има велики утицај и на њихову концентрацију и когнитивне способности. Др Дру Ремзи је један од аутора књига “Дијета среће” и “Педесет нијанси кеља”.
Како он каже, а преноси Зелена учионица, сљедећих 7 намирница могу помоћи дјеци да буду оштроумнија и могу повољно утицати на развој дјечјег мозга.
Јаја
Како сервирати:
Умотати пржена јаја у тортиље направљене од цијелог зрна житарица, јести за доручак или поподневну ужину.
“Ово паковање протеина држаће дјецу ситом до сљедећег оброка и неће осјећати потребу за уносом шећера.”
Такође, можете пробати сендвиче са салатом од јаја или пуњена јаја.
Грчки јогурт
Масти су битне за здравље мозга. Пуномасни грчки јогурт (који има више протеина од осталих јогурта) помаже можданим ћелијама да буду у доброј форми за пријем и слање информација.
Како сервирати:
Грчки јогурт са занимљивим додацима – пахуљице са најмање три грама влакана или боровнице богате хранљивим материјама које су познате као полифеноли. Житарице са црном чоколадом су такође добра опција. И оне садрже полифеноле. Ови састојци одржавају оштроумност тако што усмјеравају ток крви ка мозгу.
Зелениш
Спанаћ и кељ су богати фолном киселином и витаминима и умањују шансе деменције која се може јавити касније у животу. Кељ је феноменална намирница, садржи антиоксидансе и остале материје које помажу у стварању нових можданих ћелија.
Како сервирати:
Дјецу је обично тешко наговорити да једу овакве намирнице. Зато умјесто уобичајене салате, испробајте нешто другачије – изблендајте спанаћ или кељ за ужину, додајте спанаћ у омлет или лазању, направите чипс од кеља или га исјеците на кришке, полијте са мало маслиновог уља и мало посолите, а затим пеците.
Риба
Риба је добар извор витамина Д и омега-3 киселина, који штите од слабљења менталних вештина и слабог памћења. Лосос, туњевина и сардина су врсте које су богате омега-3 киселинама.
“Што више уносимо омега-3 киселине, то ће мозак боље функционисати и дјеца ће моћи лакше да се фокусирају”, каже Бони Тоб-Дикс, нутрициониста, аутор књиге “Прочитајте прије него што поједете“.
Како сервирати:
Грилујте рибу, додајте као прилог сос за умакање, додајте такосе или направите сендвич са туњевином.
Орашасти плодови
Садрже протеине, есенцијалне масне киселине, витамине и минерале. Орашасти плодови могу побољшати расположење и смањити напетост у нервном систему.
Како сервирати:
Узмите путер од кикирикија или можете направити путер од сјеменки сунцокрета. Сјеменке сунцокрета су богате фолном киселином, витамином Е и селенијумом. Ако дијете не воли да једе сјеменке засебно, онда их поспите по крекерима или хљебу прије печења.
Направите песто сос: орашасти плодови комбиновани са маслиновим уљем и зеленим поврћем дају веома здрав и укусан сос који се може послужити уз пасту направљену од цијелог зрна житарица.
Овсена каша
Протеини и влакна која се налазе у овсеној каши помажу при чишћењу крвних судова. Једно истраживање је показало да су деца, која су јела овсену кашу са додатком шећера, боље урадила задатке меморије од дјеце која су јела шећерне житарице.
Како сервирати:
Додајте цимет. Истраживања показују да састав зачина штити мождане ћелије.
Јабуке и шљиве
Јабуке и шљиве су веома корисне и садрже кверцетин, антиоксиданс који се бори против слабљења менталних вјештина.
Како сервирати:
Они добри, значајни састојци су често у самој кори воћа, па је зато савјет да купујете органско воће, да га добро оперете и ставите све у једну чинију како би било спремно за једну брзу ужину, преноси задовољна.хр.