Према истраживању које су спровели британски научници, одређене врсте прерађене хране могу значајно повећати ризик за дијабетес типа 2. Истраживачи су пратили готово 312.000 људи из осам европских земаља током просјечно 11 година, а готово 15.000 њих је добило дијабетес типа 2. Свако повећање уноса високо прерађене хране за 10 посто повезано је с повећањем ризика од дијабетеса за 17 посто.
Намирнице које повећавају ризик за дијабетес
Храна која садржи много калорија, шећера, масти и соли је најштетнија, а научници су издвојили четири врсте:
Према истраживању које су спровели британски научници, одређене врсте прерађене хране могу значајно повећати ризик за дијабетес типа 2. Истраживачи су пратили готово 312.000 људи из осам европских земаља током просјечно 11 година, а готово 15.000 њих је добило дијабетес типа 2. Свако повећање уноса високо прерађене хране за 10 посто повезано је с повећањем ризика од дијабетеса за 17 посто.
Храна која садржи много калорија, шећера, масти и соли је најштетнија, а научници су издвојили четири врсте:
1. слане грицкалице
2. производи животињског поријекла, попут прерађеног меса
3. готова јела
4. слатки напици (сокови и други заслађени напици).
Истраживање је показало да су те четири врсте хране повезане с већим ризиком од дијабетеса.
Шта јести умјесто тога?
"Ово истраживање потврђује да нису све високо прерађене намирнице једнаке у смислу здравствених ризика", напомиње британска докторка и професорка гојазности, дијабетеса и ендокринологије на Универзитету у Лондону, Рејчел Батерхам.
Истраживачи су препоручили замијену за прерађену храну, попут јаја, млијека и воћа, конзервисане рибе, сира и орашастих плодова.
Оне могу помоћи у смањењу ризика од дијабетеса, иако нема сигурног начина да се потпуно спријечи то стање. "Што је добро за ваше срце, добро је и за ваш мозак."
Важно је бити свјестан да прехрамбени избори играју велику улогу у превенцији дијабетеса и других хроничних болести, попут гојазности и болести срца“, закључила је докторка.