Јефтина храна која нам је доступна током цијеле године доприноси здравом раду срца, али једете ли је довољно?
Себнем Унлуислер, генетски инжењер са Лондонског института за регенерацију, објаснио је да три поврћа богата хранљивим састојцима могу да продуже дуговјечност и опште благостање.
„Исхрана игра кључну улогу у утицају на епигенетске процесе, утичући на експресију гена и, посљедично, на здравствене исходе."
Унлуисер је препоручио да једете поврће које је препуно есенцијалних витамина, минерала и антиоксиданата.
„Они помажу у подршци имунолошкој функцији, промовишу здравље срца и потенцијално смањују ризик од одређених болести“, рекао је Унлуисер.
1. Броколи
Богат кључним хранљивим материјама као што су витамини Ц и К, влакнима и разним антиоксидансима, броколи је суперхрана. „Такође садржи сулфорафан, једињење повезано са потенцијалним здравственим предностима, укључујући својства против рака“, каже Унлуисер.
2. Спанаћ
Спанаћ је још један извор хранљивих материја, који садржи висок ниво витамина А, Ц и К, као и гвожђа, калцијума и фолата. „Она је такође богата антиоксидансима и повезана је са разним здравственим предностима, укључујући здравље срца и побољшано варење“, рекао је стручњак.
3. Слатки кромпир
Наранџаста храна је одличан извор сложених угљених хидрата и богата је дијеталним влакнима, витаминима А и Ц и минералима као што је калијум.
„Они нуде здравију алтернативу обичном кромпиру и имају нижи гликемијски индекс, што значи да обезбјеђују постепено и трајно ослобађање енергије која помаже у управљању нивоима шећера у крви, смањује глад и промовише метаболичко здравље.“
Када је у питању специфична количина овог поврћа за јело, Унлуислер је препоручио да ове три опције укључите у своје оброке три до четири пута недјељно,