Иако су одређене грицкалице примамљиве, не значи да су нужно здраве.
Неке од њих могу значајно да утичу на наш метаболизам, али и на цјелокупно здравље, доводећи до проблема попут инсулинске резистенције. Ове "најгоре грицкалице" често су препуне рафинисаних шећера, нездравих масноћа и прерађених састојака који подижу ниво шећера у крви и нарушавају способност нашег тијела да регулише инсулин.
Дијететичарка и нутриционисткиња, Крутика Нанавати, открила је двије такве грицкалице.
1. Слатке енергетске плочице
Нанавати каже да гранола плочице, воћне плочице и остале слатке енергетске плочице, које се често рекламирају као здраве опције, можда немају толику нутритивну вриједност као што мислимо. Такође, напомиње како ове прерађене грицкалице могу нашкодити метаболизму и узроковати инсулинску резистенцију.
- Превише шећера може узроковати брзе промјене нивоа шећера у крви. То може довести до проблема с инсулином и инсулинске резистенције. Рафинисане житарице и вештачки заслађивачи могу додатно погоршати ове проблеме - објаснила је дијететичарка.
2. Крекери
Прерађени крекери, под шта могу спадају и переце, чипс од кромпира, кукуруза или тортиље, обично садрже рафинисане житарице, висок удио натријума и нездраве масти. Нанавати упозорава:
- Слично слатким грицкалицама, крекери направљени од рафинисаних житарица немају влакана и могу узроковати скокове шећера у крви - рекла је она.
Додаје да конзумација прекомјерне количине натријума може довести до задржавања воде и високог крвног притиска те оптерећује метаболизам.
- Нездраве масти, као што су дјелимично хидрогенисана уља која се налазе у крекерима, подстичу упалу и могу оштетити здравље цријева те да утиче на метаболизам - закључила је нутриционисткиња.