Мањак гвожђа је обично посљедица губитка крви и може се јавити у свим животним добима. Жене најчешће имају проблем са недостатком гвожђа у крви, а посебно током трудноће.
Усљед мањка гвожђа у крви настаје анемија. Овај елемент се у тијело може унијети преко додатака исхрани, али и свакодневним конзумирањем хране богате гвожђем.
Анемија може да настане због недовољног уноса гвожђа, смањене апсорпције гвожђа, за вријеме промјена током трудноће и дојења. Све ово изазваће повећану потребу тијела за гвожђем.
Сидеропенијска анемија је најчешћи облик који се углавном појављује у дјечјем узрасту, а резултат је дефицита дечје исхране. Догађа се због убрзаног раста за вријеме којег се повећане потребе за гвожђем и другим хранљивим материјама не подмирују. Уз то, у случају мањка гвожђа у крви може да дође до инфекција или ослабљене реапсорпције гвожђа из цријева.
Рјеђи облик анемије узрокује губитак гвожђа усљед скривених крварења или коришћења гвожђа у организму за неке друге органе и функције. Занимљиво је како код пушача, због сталног удисања угљен моноксида који веже хемоглобин, пушење изазива трајну вјештачку анемију.
Иако је стање анемије често, многи људи не знају да имају недостатак гвожђа. Могуће је имати симптоме годинама без икаквог познавања узрока или забрињавања. Ово су симптоми умјерене до тешке анемије:
- Општи умор
- Слабост
- Блиједа кожа
- Кратак дах
- Вртоглавица
- Жеља да конзумирате предмете који нису храна (прљавштину, лед, глину...)
- Осјећај трњења у ногама
- Оток или бол језика
- Хладни дланови и стопала без обзира на температуру
- Брзо или неправилно куцање срца
- Крхки нокти
- Главобоље.
Анемија може да се појави и код мушкараца и код жена у било којем добу живота. Неки људи могу да имају већи ризик од недостатка гвожђа од других, укључујући труднице, људе с лошом исхраном, особе које често дају крв, одојчад и дјеца, вегани и вегетаријанци.
Гвожђе у храни
Како би се надокнадила количина гвожђа у крви, потребно је регулисати исхрану и промијенити неке животне навике. Унос можете видљиво да повећате са само два оброка пуна гвожђа дневно. Гвожђе у храни се најбоље апсорбује из масних извора, а кад се узима из немасних (воћа и поврћа), требало би да га комбинујете са намирницом која садржи доста витамина Ц.
Исхрана која укључује сљедећу храну може да помогне у лијечењу или спречавању недостатка гвожђа:
- Црвено месо и изнутрице
- Лосос и шкољке
- Жуманца
- Махунарке (пасуљ, сочиво, грашак)
- Лиснато поврће (спанаћ, шпаргле)
- Кромпир, парадајз, репа
- Суве брескве, касије и грожђе
- Сок од шљива
- Цитруси, купине и лубенице.