Имате ли обичај да дан започнете масним и сланим пекарским производом, неком нездравом ужином пуном шећера или често прескачете доручак?
Вријеме је да размислите о промјени те лоше прехрамбене навике, јер је добро познато да је доручак најважнији оброк током дана.
Наиме, научно је доказано да људи који редовно доручкују задовољавају дневне потребе организма за хранљивим материјама, лакше постижу и одржавају жељену тјелесну тежину, активнији су и продуктивнији, рјеђе су депресивни и генерално имају здравије животне навике. Истраживања су такође показала смањен ризик од развоја хроничних незаразних болести као што су гојазност, дијабетес типа 2 и болести срца и крвних судова.
Нутриционисти и дијететичари Хрватског друштва нутрициониста и дијететичара осмислили су и представили десет уравнотежених, хранљивих и креативних верзија првог јутарњег оброка који свако може да припреми, а једна од њих је здрав напитак, смути, неодољиве нијансе ружичасте боје, који укључује цвеклу, поврће познато по безброј корисних хранљивих материја.
Потребно је само неколико минута рада.
Састојци за једну особу:
100 г свјеже цвекле
100 г јабуке
200 дл течног јогурта, 2,8% м.м.
8 половина ораха
10 г сувог грожђа
Припрема:
Ставите све састојке у блендер. Добро исјецкати док се не сједине у кремасту смјесу. Додајте воду по потреби.
Енергија 324 кцал, масти 16,2 г, угљени хидрати 33,8 г, протеини 12,3 г.