Ако и ви спадате међу особе којима је омиљени лагани оброк туњевина из конзерве са рижом, тјестенином или салатом, имамо лоше вијести.
Само једна конзерва туњевине у себи садржи 18.11 микрограма живе, док је дозвољен максимални унос живе је 1.6 микрограма по килограму тјелесне масе и то седмично!
Зато водите рачуна да конзервирану туњевину не конзумирате превише.
Једна студија која је спроведена на Универзитету у Бингамтону у Њујорку, чији су резултати објављени у часопису “Food and Function”, упозорава на количину цинка у конзервираној туњевини.
"Повећање пропустљивости цријева никако није добро јер то значи да једињења, која не би требало да уђу у крвоток, могу ту да доспију. Ово стање зове се "синдром пропусног цријева" и може да изазове мултиплу склерозу. У суштини долази до оштећења имунитета због материје које организам апсорбује кроз пропусна цријева", објашњава водећи научник студије Гречен Малер.
Повишен ниво цинка у организму манифестује се кроз повраћање, мучнину, губитак свијести и високу температуру, а велике количине у организму могу да проузрокују пад гвожђа и глукозе.