Засићене масти које се налазе у одређеној храни за доручак могу повисити "лош" ЛДЛ холестерол, доводећи у опасност наше кардиоваскуларно здравље.
Било да се почастимо хамбургером или чипсом, одређени избор хране лош је за холестерол. Међутим, популаран доручак такође би могао лоше да утиче на артерије.
"Особе с високим холестеролом требају да избјегавају куповну пецива јер обично имају висок удио засићених масти, попут маслаца и уља, додате шећере и уопштено су сиромашни храњивим материјама", рекао је фармацеут Абас Канани за Дејли Експрес.
Засићене масти, које се налазе у овој популарној храни за доручак, подижу "лош" холестерол, а превише холестерола у крви може узроковати накупљање масноће у артеријама, узрокујући њихово зачепљење.
То повећава ризик од озбиљних здравствених проблема попут болести срца и можданог удара.
Осим тога, многи људи с високим холестеролом ни не знају да су њихови нивои превисоки док не развију те проблеме.
Будући да избор здраве исхране може надокнадити овај ризик, фармацеут је препоручио алтернативу.
"Бобичасто воће, попут купина и јагода, посебно је добро јер помаже у снижавању холестерола у крви у вашем тијелу. Ако волите слатко, можете додати и малу количину меда који такође може бити користан и помоћи у побољшању нивоа холестерола", закључио је Канани.