Nova studija međunarodnih istraživača, uključujući i one sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, potvrdili su da pored gubitka čula ukusa i mirisa, korona virus može da utiče na još nešto, a to je osećaj na koži i sluznicama!
Svi ovi simptomi su važan način za razlikovanje infekcije kovida-19 od drugih virusnih infekcija, piše "Jerusalim Post".
"Naša otkrića pokazuju da kovid-19 nije ograničen samo na gubitak mirisa, već da utiče i na hemestezis (hemijski senzibilitet kože i sluznice), te da bi takvi poremećaji trebalo da se uvrste u potencijalne pokazatelje prisustva virusa", rekla je profesorka Maša Niv , prodekan Fakulteta za poljoprivredu, hranu i životnu sredinu na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalima.
Istraživanje, objavljeno na naučnom sajtu "MedRxiv" povezanost između kovida-19 i hemosenzornog oštećenja - gubitka jasnog mirisa i ukusa - je i mnogo ranije primjećena, ali je često bila marginalizovana i nedostajalo je konkretnog mjerenja i ispitivanja ili je u potpunosti ignorisan osjećaj koji hrana izaziva.
Primjeri hemestetičkih senzacija uključuju osjećaj mentola u pasti za zube, suze prilikom sjeckanja luka, iritiranost izrazito ljutom hranom kao što su čili papričice, specifičan osjećaj peckanja kada pijete gazirano, kašalj prilikom konzumiranja određene hrane...
U ovoj studiji sprovedeno je istraživanje na 4.039 pozitivnih pacijenata iz 40 zemalja, a ispitanici su imali zadatak da ocijene svoj ojsećaj mirisa, ukusa i hemestetike i prije i tokom bolesti.
"Miris, ukus i hemestezis značajno se smanjuju tokom bolesti. Izgleda da zapušen nos nije povezan sa gubitkom ovih čula, što sugeriše da ovi simptomi mogu da budu važan način za razlikovanje infekcije kovidom-19 od drugih infekcija poput prehlade ili gripa. To bi moglo da pomogne i zemljama sa ograničenim zalihama za testiranje korona virusa u uspostavljanju prioriteta za testove", dodala je Maša Niv, prenosi Žena.