Ствара осјећај нелагоде

Нутрициониста открива како смањити надутост

  • Извор: Курир
  • 14.10.2024. 21:04

Надутост је честа појава која многима ствара осјећај нелагоде, притиска и пуноће у стомаку. Иако није озбиљно стање, може значајно да утиче на свакодневни живот, а кривца треба тражити прије свега у неправилној исхрани, али и у хормоналној неравнотежи, стресу и антибиотицима.

- Иако је поврће неопходно за здраву исхрану, неке врсте могу да изазову гасове и нелагоду - каже на Инстаграму нутрициониста Наташа Алексић и открива врсте које би требало избјегавати, као и оне које можете слободно да једете без страха од тога да вам стомак изгледа као балон.

Поврће које изазива надимање

Купус: Богат је влакнима и природним шећерима (као што је рафиноза) који се ферментишу у цријевима, што доводи до надимања

Карфиол: Садржи сложене шећере које је тешко сварити, што често изазива гасове

Броколи: Сличан карфиолу, садржи сложене шећере и влакна која могу да изазову тегобе

Црни лук и бели лук: Обоје садрже фруктане, врсту сложених угљених хидрата који су тешки за варење 

Пасуљ: Добро познат по изазивању гасова због олигосахарида (посебно рафинозе), које бактерије у цријевима ферментишу

Поврће које смањује тегобе

Краставац: Богат водом, лако сварљив, помаже у хидратацији и смањује надимање

Тиквице: Лагане за варење, садрже пуно воде и смирују стомчне тегобе 

Шаргарепа: Иако садржи влакна, она су блага за стомак, па ово поврће обично не изазива надимање

Спанаћ: Садржи лако сварљива влакна и висок проценат воде, помаже у хидратацији 

Паприке: Лагане и богате водом, ријетко изазивају надимање

Целер: Због високог садржаја воде и ниског нивоа влакана, целер помаже у смањењу задржавања течности и надимања

Мали трикови

Топла вода и лимун - ујутро попијте чашу топле воде у коју сте додали мало сока од лимуна - тако ћете разбудити пробавни систем и допринијети његовом бољем раду.

Јутарња јога - неки положаји ове древне вјештине могу да стимулишу рад пробавног система. Лезите на леђа, савијте десно кољено и повуците га према грудима. Дубоко удахните и на издисај дигните главу и рамена са пода, а кољено приближите носу. Останите у тој позицији неколико секунди и вратите се у почетни положај. Поновите описану вјежбу три пута десном ногом, а потом и три пута лијевом.

Једите полако – ако вам је тешко да полако жваћете, покушајте да одложите виљушку када су вам уста пуна. Ако испразните свој тањир прије свих осталих за столом, вјероватно једете пребрзо. Сваки оброк треба да траје двадесетак минута.

Не пијте током јела - ма како да је важно да током дана пијете много течности, немојте то да радите током оброка. Пијући је током јела спирате храну пребрзо и на тај начин разводњавате добре бактерије и спречавате их да помогну тијелу да добро свари храну.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: