Савјет

Нутриционисти потврдили: Ово је најздравији доручак на свијету

  • Извор: Агенције
  • 26.07.2024. 17:52

Овсена каша је најздравији доручак на свијету, сложили су се нутриционисти. Али овдје не говоримо о оним овсеним пахуљицама са додацима, већ о правом „сељачком“ овасу или зоби, житарици од цијелог зрна.

Дијететичарка Бет Червони има само ријечи хвале о доручку који у себи садржи овас.

- Овсена каша је препуна протеина и дијететских влакана- двије велике ствари које су потребе вашем тијелу.

Пола шоље оваса садржи:

- Манган: 64% ваше препоручене дневне количине.

- Бакар: 18% ваше препоручене дневне количине.

- Витамин Б1 (тиамин): 16% ваше препоручене дневне количине.

- Магнезијум: 13% ваше препоручене дневне количине.

- Фосфор: 13% ваше препоручене дневне количине.

- Цинк: 13% ваше препоручене дневне количине.

- Гвожђе: 10% ваше препоручене дневне количине.

- Витамин Б5: 9% ваше препоручене дневне количине.

Када погледате овај списак, вјероватно вам је јасно зашто се овсена каша сматра најздравијим доручком.

3 разлога да свако јутро доручкујете овсену кашу:

1. Смањује холестерол

Истраживања показују да дневна чинија овсене каше може смањити ваш ниво укупног холестерола и лошег холестерола који зачепљује артерије.

2. Помаже вам да шећер држите у нормали

Овас садржи много влакана познатих као бета-глукан. Осим што дјелује на холестерол, бета-глукан такође може да успори апсорпцију глукозе (или шећера) у крв.

Након што поједете овсене пахуљице, тај бета-глукан се разлаже у раствор сличан гелу који облаже ваша цријева. Тај дебели слој природно успорава брзину уласка шећера у ваш крвоток.

3. Одличан је за мршављење

Када поједете овсену кашу осјећај ситости траје дуго, дуго, што значи да нема грицкања између оброка, а то значи мање килограма.

Припрема доручка:

Најбоље би било да зоб одстоји неко вријеме у води, око 5 сати. Проциједите па скувајте око пола сата. Тако скувану зоб можете комбиновати за слана и слатка јела.

Ако му додате сир и сланиницу – имаћете доручак који ће вас напунити енергијом.

Ако у зоб додате воће и мед – добићете савршено здрав, сладак доручак.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: