Одавно смо научили да здравље и изглед много зависе од исхране, а поједине намирнице толико су штетне да могу да смање волумен мозга, па чак и да повећају ризик од деменције и когнитивна оштећења. Ово су намирнице које убрзавају старење, а дио су свакодневне исхране људи у Србији.
Исхрана је једна од главних тема 21. вијека. Готово свакодневно изложени смо разним информацијама, рецептима и савјетима. Ипак, чини се да мало тога примјењујемо и детаљније испитујемо. Намирнице које убрзавају старење честа су тема, а ових 6 су увијек и на свакој листи:
Вјештачки заслађивачи
Дијеталне газиране напитке требало би да престанете да конзумирате. Просто је - вјештачки заслађивачи повећавају ризик од кардиоваскуларних болести, укључујући срчани и мождани удар.
Угљени хидрати
Угљени хидрати покрећу упалне реакције, што негативно утиче на наше здравље.
Али, постоји једна чаробна ријеч за оне који мисле да добро старити значи одрећи се тјестенине и хлеба. Тајна је - умјереност.
Натријум
Вишак натријума у исхрани повећава крвни притисак. Висок крвни притисак повећава ризик од можданог удара, болести срца или хроничних болести повезаних са старењем.
Натријум се крије у разним намирницама, рецимо, у зачинима и житарицама. Исхрана са високим удјелом натријума, што је једна студија дефинисала као више од 12.000 милиграма (или 2 кашичице) дневно, била је повезана с нижом когнитивном функцијом и повећањем ризика од когнитивног оштећења за 330%.
Зачињена храна
Нико не воли бљутаву и неукусуну храну, али додавањем превише зачина могли бисте бити изложени већем ризику од развоја деменције.
Истраживачи су 15 година пратили групу старијих Кинеза и открили да су они који су стално конзумирали више од 50 грама (око ¼ шоље) чилија дневно имали ниже когнитивне резултате од оних који су јели мање зачињене оброке. Комбинација конзерванса и натријума у неким зачинима и љутим умацима могла би да утиче на мозак.
Млијечни производи
Конзумирање млијека повезана је с нижим ризиком од кардиоваскуларних болести, остеопорозе и рака дебелог цријева, али све већи број студија истражује лоше стране млијечних производа.
Пуномасно млијеко може да буде посебно проблематично. Осим виших стопа рака простате и Паркинсонове болести, повезује се с вишим стопама когнитивног пада код старијих особа и убрзаним биолошким старењем.
Кафа
Кафа је многима омиљени напитак, али можда би требало да је ограничите на шољу дневно.
Кавопије које су пиле више од шест шоља дневно имале су мањи волумен мозга и 53% већи ризик од дијагнозе деменције. Нека истраживања су чак открила да је сваких 100 мг кофеина (што је еквивалент једној шољи кафе) повезано с 2,4 године убрзаног старења.