Liječi i anemiju

Odličan lijek za bolji rad mozga

  • 23.11.2018. 07:04

Za mnoge je cvekla nezanimljivo i ne baš ukusno ukiseljeno povrće koje najčešće ostane zaboravljeno u ostavi ili frižideru, pa je na kraju često bacimo.

Ali u posljednje vrijeme ovaj crveni korjen je na izuzetno dobrom glasu. Zašto? Zato što je superhrana koja je dobra za srce, mišiće i mozak, a pritom se može spremati na razne načine. Cvekla sadrži i dosta šećera, pa je ukusna i onima koji inače ne vole povrće, a isto tako je odličan izbor ako pazite na liniju jer 100 grama ima samo 36 kalorija.

Evo zašto ovo zdravo povrće zaslužuje da bude redovno na vašem jelovniku.

Snižava visok pritisak - Ovo jedan je od najčešćih ozbiljnih zdravstvenih problema. Tu pomaže cvekla! Bogata je materijama koje šire krvne sudove i snižavaju pritisak. Istraživanje je pokazalo da je dovoljno uzimati jednu čašu soka sveže ili 250 g kuvane cvekle na dan, pa bi u roku od samo dvije nedelje pritisak trebalo da padne na prihvatljive vrijednosti.

Daje energiju - Pošto cvekla širi krvne sudove, kiseonik lakše dopire do mišića, što znači da ćete imati više energije i bićete izdržljiviji. To je posebno važno za sportiste, ali i za sve koji žive aktivnim životom. Preporuka je da popijte sok od svježe cvekle sat vremena prije odlaska u teretanu ili na trčanje.

Poboljšava rad mozga - Cvekla napaja kiseonikom mišiće i mozak, pa pomaže da razmišljate brže i bistrije.

Pomaže kod probave - Samo 150 g cvekle sadrži oko 3,5 g vlakana, i to uglavnom onih koji pomažu probavi i sprečavaju zatvor. A redovna stolica najbolja je prevencija protiv nastanka hemoroida.

Puna je antioksidansa - Veličanstvena tamnocrvena boja pokazuje da je cvekla krcata antioksidantima koji igraju važnu ulogu u sprečavanju mnogih teških bolesti.

Liječi anemiju - Samo jedna šolja svježe narendane cvekle na dan povećava broj crvenih krvnih zrnaca u tijelu. Osim što obiluje gvožđem, puna je i vitamina C, koji pomaže da se ono lakše apsorbuje.

Kako je uvrstiti u jelovnik

Iscjedite je ili izblendirajte za sok, zajedno s šargarepom i jabukom, da bude ukusnija. Ovo je odličan lijek za anemiju. Narendajte je u salatu i kombinujte sa celerom i šargarepom. Od kuvane cvekle napravite supu ili je jednostavno jedite uz obrok kao kiselu salatu.

Upozorenje

Ako primjetite da vam je mokraća ružičasta, ne paničite: to nije krv, nego boja nastala od cvekle koju ste pojeli! Ona vam može obojiti i stolicu.

Тагови: