Пистације су орашасти плодови (ботанички заправо сјеме) богати лутеином, биљним пигментом који штити очи од плаве свјетлости и смањује ризик од оштећења вида повезаног са старењем, односно од дегенерације макуле.
У оквиру истраживања, одрасли средњих и старијих година свакодневно су јели 57 грама пистација током 12 седмица. Резултат? Већ након шест седмица забиљежено је повећање оптичке густине макуларног пигмента (МПОД), што је важан показатељ здравља очију и заштите мрежњаче. Повећана густина МПОД смањује ризик од макуларне дегенерације - једног од водећег узрока сљепила код старијих.
Кључ је у лутеину
Пистације су једини орашасти плод који садржи мјерљиве количине лутеина, моћног антиоксиданса. Др Тами Скот, неуропсихолошкиња и главна ауторка студије, истиче да су пистације "више од здраве ужине" и да редовно узимање може да допринесе очувању вида.
Одлаже проблеме с памћењем
Осим што штити очи, лутеин има позитивне ефекте и на мозак. Др Елизабет Џонсон, коауторка студије, објашњава да овај антиоксиданс прелази крвно-мождану баријеру и помаже у смањењу оксидативног стреса и упала, те позитивно утиче на рад мозга. Студије повезују виши ниво лутеина с бољом меморијом и бржом обрадом информација, што пистације чини одличним избором за оне који бирају здраво старење, поручују истраживачи.
Гдје још има лутеина?
Лутеин можете да пронађете и у зеленом лиснатом поврћу попут шпината, кеља, броколија, а присутан је и у јајима, кукурузу, папаји, и наранжастом поврћу попут мркве и бундеве.