Пластика је готово неизбјежна у нашем свакодневном животу, али недавно истраживање бацило је свјетло на потенцијалну присутност микропластике у храни, посебно кад је у питању кориштење пластичних дасака за резање. Али, колико је овај потенцијални унос микропластике стварно забрињавајући за наше здравље?
Истраживања проведена на даске за резање од полипропилена и полиетилена показала су да свако резање мркве резултира изложеношћу од 1114 честица микропластике.
То поставља питање о могућем ризику за потрошаче, али токсиколог др. Алекс ЛеБеј упозорава да истраживања још увијек не нуде конкретне доказе о негативним учинцима на људско здравље.
Упркос сумњама, др. ЛеБеј истиче да је наука о утицају микропластике на људско здравље још увијек ограничена. Без конкретних доказа о опасности, тренутно је рано доносити коначне закључке.
Иако су даске од бамбуса опција која може смањити ризик, др. ЛеБеау напомиње да је важно избјегавати апсолутизам у оцјени потенцијалних пријетњи, пише Дом и дизајн.
Препоручује се опрез, али наглашава да замјена дасака тренутно није императив, јер унаточ истраживањима, укупни унос микропластике још увијек остаје у границама које не узрокују велику забринутост.
Стога, док истраживања о микропластици настављају расвјетљавати њену присутност у храни, потрошачи могу остати информирани и пратити развој науке прије него што донесу драстичне промјене у својој свакодневној рутини.