Ананас је много више од слатког, укусног тропског воћа, јер ово воће има и много значајних здравствених користи.
Према студији објављеној у септембру 2016. године у Биомедикал Репортс, у народној медицини користи се од давнина и узгаја се у тропским климатским условима широм свијета. Одличан је извор витамина Ц, витамина Б, биљних влакана и минерала попут мангана.
Најбољи је у сопственом соку
Ананас ћете наћи у понуди свјеж, смрзнут или конзервисан, што га сврстава у воће које се може конзумирати током цијеле године. Дијететичари савјетују да, уколико се користи конзервиран ананс, увијек је боље бирати онај у сопственом соку, него плод у сирупу. Јер, ананас је воће које природно садржи шећер у облику фруктозе, па ће чак и конзервисано воће у конзерви у сопственом соку на етикети имати назначену количину шећера. А када је плод у сирупу, то се сматра додатим шећером и повећава укупну количину шећера и истовремено ће допринијети уносу шећера у току дана. На који год начин се одлучили да конзумирате ово воће, ово је 8 разлога зашто би требало да га једемо.
1. Ананас је богат витамином Ц
Витамин Ц у анансу подржава имуни систем и има антиоксидативне предности. Једна шоља ананаса, на примјер, садржи 78,9 милиграма витамина Ц, што је више од препорученог дијететског додатка за одрасле жене (75 мг дневно) и близу је препоруке за мушкарце (90 мг дневно). Витамин Ц је важан јер има важну улогу за здравље комплетног организма, подстиче раст и зацијеливање разних процеса у тијелу, од зарастања рана до апсорпције гвожђа.
2. Ананас скида килограме
Можда сте чули да ананас утиче на процес губитка килограма. Не постоји много доказа који поткрепљују ову тврдњу, иако је студија о животињама објављена у априлу 2018. открила да сок од ананаса може да помогне у процесу смањења стварања и разградње масти. Ипак, потребно је више студија на људима да би се потврдио тај резултат. Чак и ако нема значајан утицај на људски метаболизам, ананас је добар избор „грицкалице“, ужине, оброка… јер је нискокалоричан, богат важним витаминима и минералима и не укључује засићене масти или трансмасти. Стручњаци истичу да не постоји одређено воће или поврће које директно узрокује губитак килограма, али постоји оно које ће нам помоћи да се наједемо, а да не унесемо калорије.
3. Ананас може да олакша варење
Ананас садржи бромелаин, мешавину ензима за који студије показују да може смањити упалу и оток носа, а такође помаже у зарастању рана и опекотина. Бромелаин може да побољша варење и од давнина се користи у земљама Централне и Јужне Америке за лечење дигестивних поремећаја.
4. Манган из ананаса јача кости
Истраживања су показала да је, уз калцијум, манган од суштинског значаја за одржавање јаких костију. Ананас је један од најбољих извора минерала, јер једна шоља ананаса садржи око 76 процената препоручене дневне вриједности мангана. Манган може да помогне у спречавању остеопорозе и помаже у побољшању укупне густине костију и минерала. Ипак, пазите да не претјерујете! Унос мангана може да буде и опасан јер може да повећа ризик од когнитивних поремећаја уколико се унесе више од 11 мг дневно. Али, ту не би требало да буде бриге с обзиром на то да би било тешко достићи те нивое, јер пола шоље ананаса садржи мање од 1 мг мангана.
5. Ананас је богат антиоксидансима – „борцима“ против болести
Према студији објављеној у јуну 2014. у часопису Молецулес, ананас је одличан извор антиоксиданата, нарочито фенола, флавоноида и витамина Ц. Антиоксиданти су једињења у храни која могу да помогну у борби против упала и слободних радикала у тијелу. Слободни радикали су молекули који могу да проузрокују ћелијска оштећења и доведу до здравствених проблема, укључујући болести срца, дијабетес типа 2, Алцхајмерову болест и проблеме са очима. Храна богата антиоксидансима, попут ананаса, може да има значајну улогу у сузбијању тих ризика.
6. Ананас учествује у борби против рака
Карцином се јавља када абнормалне ћелије у тијелу почну да се множе и преузимају здраво ткиво, наводе стручњаци клинике Мајо. Иако не постоји загарантован начин за спречавање рака, стручњаци предлажу конзумирање здраве хране – идеално оне која садржи пуно антиоксиданата, а који можете да добијете кроз ананас. Тако се помаже организму у борби против слободних радикала.
7. Ананас има противупална својства
Превише упалних процеса може да узрокује настанак многих болести, укључујући болест коронарних артерија, дијабетес, рак и Алцхајмерову болест. Срећом, дијета богата антиинфламаторном храном, попут ананаса, може да помогне у смањењу упала у тијелу. Према студији објављеној у септембру 2016. године, садржај бромелаина у ананасу разлог је за његова антиинфламаторна својства.
8. Ананас помаже у јачању имунитета
Када све ово прочитате, можда ћете пожељети да једете ананас сљедећи пут, када се будете борили са прехладом. Студија објављена 2014. године открила је да су дјеца која су конзумирала ананас у конзерви имала мање вирусних и бактеријских инфекција у поређењу са дјецом која га нису конзумирала током девет недјеља испитивања. Истраживачи су закључили да конзумирање једне до двије лименке (140 до 280 г) ананаса дневно може смањити вјероватноћу инфекције или барем скратити њено трајање.
(е клиника)