Црни напитак је многима омиљени и без добре и јаке кафе многи не започињу јутро јер их управо она раздрма и да снагу за наставак дана. Неко је пије са млијеком, неко са шећером, а не "клот" - без икаквих података. Укуси су различити, али када је ријеч о здрављу, ипак постоји разлика и требало би да испоштујемо.
Испијање кафе може бити и здраво и нездраво у зависности од фактора као што су њена количина, адитиви и индивидуална здравствена стања. Конзумирање кафе у умјереним количинама повезано је са бројним здравственим предностима, укључујући побољшане когнитивне функције, побољшано расположење и смањен ризик од болести као што су Паркинсонова, Алцхајмерова болест, пише "НДТВ".
Кафа је богата антиоксидансима, посебно хлорогенском киселином, која може помоћи у борби против упала и подржава кардиоваскуларно здравље. Међутим, прекомјерна конзумација или додавање нездравих састојака попут шећера и крема за кафу, може довести до проблема као што су несаница, нелагодност у варењу и дебљање. У наставку су разлози зашто би требало да размислите о кафи без икаквих додатака, посебно шећера.
1. Кафа без шећера поспјешује метаболизам
Испијање црне кафе без шећера може вам помоћи да убрзате метаболизам. Кофеин је природни стимуланс који промовише термогенезу, а то је процес у коме тијело производи топлоту и сагоријева калорије. Ово вам може помоћи у контроли тежине тако што ће кафу учинити корисним додатком здравом начину живота.
2. Кафа без шећера побољшава ментални фокус
Кафа без шећера може побољшати менталну јасноћу и фокус. Кофеин блокира аденозин, неуротрансмитер који чини да се осјећате поспано док повећавате допамин и норепинефрин. Овај неуротрансмитер помаже у побољшању концентрације, будности и укупне когнитивне функције.
3. Кафа без шећера је богата антиоксидансима
Кафа обилује невјероватним антиоксидансима који помажу у неутрализацији штетних слободних радикала у тијелу. Без шећера који разблажује њене предности, црна кафа може допринијети смањењу оксидативног стреса, чиме штити ћелије од оштећења и смањује ризик од хроничних болести.
4. Кафа без шећера побољшава физичке перформансе
Кофеин стимулише нервни систем, сигнализирајући масним ћелијама да разграђују тјелесне масти, што ослобађа енергију за физичку активност. Конзумирање црне кафе 30 минута прије вјежбања, може повећати издржљивост и побољшати атлетске перформансе без додавања додатних калорија из шећера.
5. Кафа без шећера смањује ризик од дијабетеса типа 2
Пијење кафе без шећера може смањити ризик од развоја дијабетеса типа 2. Студије сугеришу да кафа побољшава осјетљивост на инсулин и помаже у регулисању нивоа шећера у крви, док изостављање шећера избјегава скокове шећера у крви, који могу да доведу до инсулинске резистенције.
6. Кафа без шећера утиче на здравље срца
Редовна конзумација црне кафе без шећера повезана је са мањим ризиком од срчаних болести. Антиоксиданси у кафи, посебно хлорогенска киселина, помажу у смањењу упале и побољшању функције крвних судова, доприносећи бољем кардиоваскуларном здрављу.
7. Кафа без шећера може да заштити јетру
Црна кафа може заштитити јетру од њене масноће, хепатитиса и цирозе. Једињења у кафи помажу у смањењу штетних нивоа ензима јетре, промовишући њено опште здравље. Без шећера, кафа пружа ову корист без додавања непотребног стреса на инсулински одговор тијела.
8. Кафа без шећера подржава дуговјечност
Истраживања показују да људи који пију црну кафу без шећера могу имати мањи ризик од преране смрти од различитих узрока, укључујући болести срца и неуродегенеративне поремећаје. Богата концентрација антиоксиданата и антиинфламаторних својстава у кафи доприноси дужем, здравијем животу.