Ризик

Особе са овим здравственим проблемима не би требале јести банане

  • Извор: Еспресо
  • 18.03.2024. 21:43

Ако су су банане често на вашем тањиру добро је и да се упознате са извесним ризицима који следе у случају претјеране конзумације .

Познато је да је банана, не само омиљено воће многих, већ и заиста здрава ужина препуна витамина и минерала. Хранљива је па је увијек препорука имати једну при руци између оброка и у случају да сте на дијети или посебном режиму исхране. Веома је добра за одржавање оптилног нивоа енергије организма и позитивно утиче на здравље срца.

Неке од предности једења банана су: повећан ниво енергије, побољшана структура мишића, подстиче варење и систем органа за варење, извор је антиоскиданаса, магнезијума, витамина Ц, витамина Б6 и фолне киселине.

Међутим уколико су банане често на вашем тањиру добро је и да се упознате са извјесним ризицима који слиједе у случају претјеране конзумације.

Банане могу бити изузетно ризичне за особе које пате од разних алергија, као и за особре са астмом и атопијским дерматитисом. Алергија на храну настаје тако што организам детектује одређене намирнице као пријетњу што даље резултира сврабом и промјенама на кожи.

Такође банане су богате угљеним хидратима и шећером што изузетно подиже ниво шећера у крви, посебно код особа које имају дијабетес. Да би се ово регулисало саветује се контрола порција као и да се поведе рачуна са којим намирницама се банана комбинује, па бирати оне са високим уделом протеина или поврће без скроба.

Банане садрже калијум па се особама које имају проблем са повишеним калијумом, као што су бубрежни болесници, да избјегавају ово воће.

Такође банане садрже олиго-фруктан, једињене које никако не одговара људима са синдромом иритабилног цријева, проблемом који се манифестује са болом у стомаку и надимањем.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: