Стари Египћани и Грци раштан су сматрали светом биљком која има чудотворне особине.
Раштан се сматра једном од најздравијих намирница на свијету, и то не без разлога: сиромашан је калоријама, а богат витаминима и минералима, али још је увијек потцијењен у поређењу с кељом, купусом, блитвом или спанаћем.
Раштан садржи супстанце које активирају стварање ензима у јетри и на тај начин помаже неутрализацији канцерогених ћелија.
Студије показују да људи који једу велике количине раштана и других биљака из исте породице имају далеко мањи ризик да оболе од неколико канцерогених обољења као што су: рак плућа, бешике, простате, дебелог цријева, дојке и јајника.
Раштан као заштитник против рака јајника
Раштан је богат и флавоноидом званим маемпферол. Истраживања показују да жене имају 40 одсто мањи ризик од рака јајника ако уносе веће количине маемпферола. Осим у раштану, ова супстанца налази се у зеленом чају, луку, броколију, празилуку, спанаћу и боровницама.
Идеално би било раштан јести 3 до 5 пута недјељно. Да би се из раштана извукло што више користи, треба га само прокувати 5–10 минута и зачинити морском сољу, маслиновим уљем, лимуном. Може се додати и бијели лук и бибер.
Каротеноиди из раштана смањују ризик добијања катаракте
Раштан је познат и по супстанцама званим каротеноиди. Издвајамо два каротеноида: лутеин и зеаксантин. Ова два састојка помажу у спречавању оштећење очију од претјераног излагања ултраљубичастим зрацима.
Студије су показале да ова два картеноида смањују ризик добијања катаракте.
Раштан је богат витаминима А, Ц, Б6, али и магнезијумом, целулозом, калцијумом, бакром. Комбинација витамина, минерала и осталих храњивих састојака ставља раштан на позицију суперзвијезде здраве хране.
Прије конзумације, листове треба опрати под млазом хладне воде, али их не треба натапати у води јер тако може да изгуби витамине топљиве у води.
У фрижидеру остаје свјеж и до пет дана. Чувајте тако да прозирном фолијом и максимално истиснете ваздух. Тако неће увенути, пожутјети и изгубити вриједне састојке.
О раштану је писао "Њујорк тајмс"
Да је то старинско медитеранско поврће популарно у свијету свједочи чињеница да је престижни "Њујорк тајмс" раштан сврстао међу најздравије и најскупље намирнице за коју ће због њених изузетних нутритивних и љековитих својстава обожаваоци издвојити и до сто долара.
На америчким јеловницима прави бум доживјела је ова биљка у посљедњих десет година, а као неизоставан дио јеловника препоручују је бројни стручњаци.
Али помало заборављени раштан враћа се и у наше ресторане, преноси "Б92".