Када нам се једе нешто слатко, често се догоди да посегнемо за чоколадом која нам у стоји у "скривеном" дијелу кухињског ормарића већ неко вријеме, па је сасвим нормално запитати се може ли чоколада да се поквари?
Иако и чоколада, као и сваки производ, има рок трајања који је утиснут на паковању, добра вијест је да чоколада има релативно дуг рок трајања и не квари се брзо. Наравно, ако је буђава или има лош укус или мирис, то значи да бисте требали да је баците, али ево колико дуго она може трајати.
Црна чоколада има најдужи рок трајања
Нема свака чоколада исти рок трајања. Љубитељи црне чоколаде могли би посебно да се развеселе јер ће тамна чоколада дуже задржати свој квалитет у односу на друге чоколаде. Тамна чоколада има рок трајања од чак двије године, млијечна чоколада годину дана, а бијела чоколада око шест мјесеци.
Зашто тамна чоколада дуже задржава свој квалитет?
Тајна је у чоколадном ликеру или какао ликеру, то је чисти какао у течном или полутврдом облику који се производи од зрна какаа који су ферментисани, осушени, печени и одвојени од љуске, а користе се за израду чоколаде.
Иако се и млијечна чоколада прави од овог ликера, она садржи млијеко због којег може брже да се поквари. С друге стране, бијела чоколада има најкраћи рок трајања јер уопште не садржи чоколадни ликер.
Како продужити рок трајања чоколаде?
Никако се не препоручује да чоколаду стављате у фрижидер, влага у фрижидеру може узроковати промјену боје или кристализацију шећера, што ће само погоршати укус чоколаде. Умјесто тога, чоколаду добро замотајте и чувајте на тамном месту с ниском количином влаге које није претопло како се чоколада не би отопила, али ни прехладно.
Такође је добра идеја чоколаду држати подаље од намирница неугодних мириса како не би покупила нежељене укусе. Ако, ипак, у дому немате такво мјесто на којем бисте могли да држите чоколаду, онда је чувајте у фрижидеру у херметички затвореној посуди, а када је извадите, оставите је да одстоји на собној температури око 15 до 20 минута.