Здравље

Ова храна претвара сваку јетру у нову

  • Извор: Агенције
  • 26.03.2024. 18:03

Неке намирнице садрже једињења за која су истраживања показала да могу да подрже ензиме јетре, штите овај орган од накупљања масти и смањују упалу.

На стање јетре утиче и оно што једемо. Неке намирнице су показале позитиван ефекат, док друге, напротив, треба избјегавати. Храна игра важну улогу у одржавању здравља јетре, органа који има способност регенерације. Јетра је први орган који метаболизира храну коју једемо.

Неке намирнице садрже једињења за која су истраживања показала да могу да подрже ензиме јетре, штите овај орган од накупљања масти и смањују упалу.

Посно месо

Јетра разграђује протеине који су неопходни за правилно функционисање тијела. Важно је одабрати добре изворе протеина, као што су риба, немасна пилетина, ћуретина или говедина, млијечни производи (млијеко, јогурт, сир), јаја, грашак, сочиво, ораси, рижа.

Купус и друго поврће из породице крсташа

Поврће из породице крсташа као што су купус, карфиол и броколи, познато је по високом садржају влакана и препознатљивом укусу. Такође је богато корисним и заштитним биљним једињењима. Конзумирање овог поврћа може да подржи процес детоксикације и заштити од штетних једињења. Студија из 2016. године показала је да конзумација броколија може да смањи ризик од настанка тумора јетре и болести масне јетре.

Риба

Омега-3 масне киселине у рибама као што је лосос, подржавају здравље јетре. Ова једињења могу да смање ниво масти у јетри и триглицерида код људи са неалкохолном масном болешћу јетре.

Орашасти плодови

Добре масти, антиоксиданси и витамин Е доносе бројне здравствене предности. Истраживање је показало да се ризик од безалкохолне масне болести јетре може смањити конзумирањем ораха. Орашасти плодови садрже и фосфор, веома користан минерал за јетру, јер је укључен у метаболизам масти, спречавајући њихово накупљање у јетри. Без фосфора, наша јетра би била преоптерећена мастима и били бисмо у већем ризику од развоја масне јетре.

Цитруси и боровнице

Шумско воће као што су боровнице и рибизле, као и поморанџе, грејпфрут и мандарине, садрже витамин Ц који благотворно д‌јелује на стање јетре, д‌јелујући против оксидативног процеса ћелија јетре. Свакодневна конзумација овог воћа може да смањи ризик од упале и оштећења ћелија јетре. Витамин Ц такође јача имуни систем.

Бијели лук

Једите лук, нарочито бијели лук и то што чешће, јер штити здравље јетре. Алицин, сумпорно једињење у бијелом луку, подржава детоксикацију јетре и спречава дејство адитива у храни. Такође, главица лука може да заштити од болести масне јетре, чак и када постоје фактори ризика као што су гојазност и висок холестерол.

Кафа

Бројне студије су показале да је испијање кафе повезано са бројним добробитима када је у питању стање јетре, а овај напитак се препоручује и онима који имају обољења јетре. Најбоље да је пијете незаслађену кафу. Људи који пију кафу смање ризик од настанка цирозе и безалкохолне масне болести јетре. Кофеин, једињење са антиоксидативном вредношћу, стимулише функционисање ћелија јетре, преноси Еспресо.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: