А, јако је укусна

Ова салата може наштетити - бар тако тврди нутрициониста

  • Извор: Агенције
  • 06.06.2024. 06:00

Краставци, парадајз, копар, со и бибер, мало биљног уља – ова једноставна, укусна и веома популарна салата већ неколико година изазива многе контроверзе.

Нутрициониста Алена Паретска из Русије објашњава кључне разлоге иза тога.

Иако многи уживају у салати од краставаца и парадајза, постоје докази да комбинација свих тих поврћа у једном јелу може дјелимично неутралисати све њихове потенцијалне користи.

Двије змије пронађене у веш машини

Двије змије пронађене у веш машини

То се догађа због специфичних компонената ових намирница које могу подстакнути процесе ферментације у желуцу и цријевима.

Парадајз је богат аскорбинском киселином (витамин Ц), док краставци садрже ензим аскорбиназу који може разградити и неутралисати витамин Ц.

Осим тога, краставци су богати водом и влакнима, док парадајз садржи много киселина, што може оптеретити пробавни систем када се конзумирају заједно.

Због тога, код особа с осјетљивим цријевима, ова салата може изазвати надутост и иритацију пробавног тракта, чак и прољев.

Згодној навијачици испале дојке током славља, све приказано уживо

Згодној навијачици испале дојке током славља, све приказано уживо

Додатно, краставци стварају алкално окружење због свог састава, док парадајз има киселу природу. Ова разлика може довести до неутрализације неких корисних спојева присутних у оба поврћа, смањујући њихову ефикасност, јавља "Клик".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: