Краставци, парадајз, копар, со и бибер, мало биљног уља – ова једноставна, укусна и веома популарна салата већ неколико година изазива многе контроверзе.
Нутрициониста Алена Паретска из Русије објашњава кључне разлоге иза тога.
Иако многи уживају у салати од краставаца и парадајза, постоје докази да комбинација свих тих поврћа у једном јелу може дјелимично неутралисати све њихове потенцијалне користи.
То се догађа због специфичних компонената ових намирница које могу подстакнути процесе ферментације у желуцу и цријевима.
Парадајз је богат аскорбинском киселином (витамин Ц), док краставци садрже ензим аскорбиназу који може разградити и неутралисати витамин Ц.
Осим тога, краставци су богати водом и влакнима, док парадајз садржи много киселина, што може оптеретити пробавни систем када се конзумирају заједно.
Због тога, код особа с осјетљивим цријевима, ова салата може изазвати надутост и иритацију пробавног тракта, чак и прољев.
Додатно, краставци стварају алкално окружење због свог састава, док парадајз има киселу природу. Ова разлика може довести до неутрализације неких корисних спојева присутних у оба поврћа, смањујући њихову ефикасност, јавља "Клик".