Недавна истраживања показала су да конзумација одређене хране и пића може помоћи тијелу у елиминацији штетних материја.
Без обзира да ли сте пушач или непушач, требало би да у свој јеловник уврстите и ова три популарна зачина која чисте плућа.
Бијели лук
Бијели лук је познат по многим љековитим и антибактеријским својствима. Често га називају природним антибиотиком и средством за чишћење дисајних путева. Такође, посједује антиканцерогена и противупална својства и дјелује против гљивица и одређених вируса.
Бијели лук садржи алицин, који уништава инфекције дисајних путева. Бројне студије показале су да је ефикасан у чишћењу плућа код пушача и бивших пушача. Осим што даје ароматичан укус многим јелима, најдјелотворнији је кад се једе сиров. Међутим, особе с проблемима са желуцем и пробавним системом требало би да избјегавају веће количине бијелог лука.
Ђумбир
Ђумбир, као и бијели лук, познат је по својим љековитим својствима и ефикасности у борби против бактерија и вируса. Јача имунитет, побољшава пробаву, смањује надутост, ублажава упале и помаже уклањању токсина из плућа и тијела, због чега се препоручује бившим пушачима. Овај коријен лимунске ароме потиче из југоисточне Азије.
Најчешће се користи за припрему чајева или се додаје у здраве напитке, али може бити и зачин за слана и слатка јела. Ђумбир се не препоручује да се конзумира више од комадића величине око два центиметра дневно. Најбоље је се се консултовати са љекаром или нутриционистом око количине коју треба унијети.
Куркума
У исхрану укључите и куркуму – свјежу или у праху. Нека истраживања сугеришу да куркума помаже у чишћењу плућа од штетних материја као посљедица пушења или живота у загађеном окружењу. Такође, спречава болести дисајног система.
Куркума се традиционално користи за кари и друга индијска јела, припрему златног млијека и разне здраве сокове. Да бисте уживали у противупалним благодетима куркуме, помијешајте са мало црног бибера.