Истраживање је показало да би вас конзумација безалкохолног пива могла довести у опасност од гадних бактерија, пише Сан.
Крафт пива са нула алкохола могу постати плодно тло за развој бактерија попут ешерихије коли и салмонеле, открили су амерички истраживачи. То значи да би било боље и паметније, како научници тврде, држати се обичног пива у умереним количинама.
"Традиционално пиво се генерално сматра сигурнијим од патогена који се преносе храном због неколико препрека које укључују: концентрацију алкохола, горке киселине хмеља, низак пХ, велике количине отопљеног угљен-диоксида и ниског нивоа кисеоника", рекла је др Ен Чарлс-Вегдал са Универзитета Корнел.
"Када је једна или више од ових препрека одсутна или је на недовољном ниивоу, пиво може постати осјетљиво на преживљавање и раст патогена" додала је.
Безалкохолним или нискоалкохолним пивима расте популарност, а њихова продаја је скочила за 23 одсто током прошле године у поређењу са претходних 12 мјесеци. Та пића се често сматрају здравијом алтернативом, јер истраживања показују да смањују штету коју пиће наноси тијелу.
Редовно конзумирање превише алкохола може да повећа ризик од болести укључујући болести срца, јетре и рак. Али, стручњаци препоручују умјерене количине.
Најновија студија, објављена у часопису проучила је потенцијалну опасност коју безалкохолна пива могу представљати када је у питању уточиште бактерија. Истраживачи су ставили мале количине пет сојева бактерија укључујући Е. цоли и салмонелу у безалкохолна и нискоалкохолна пива.
Пива су затим стављена у складишта на 4°C и 14°C на 63 дана да се види хоће ли бактерије преживети. Открили су да се оне развијају у пиву без алкохола на обје температуре.
Пиво с ниским процентом алкохола од 3,2 посто, а које је држано на 4°C није садржавало бактерије, али су мале количине њих пронађене на 14°C.
"Ова студија показује потребу да произвођачи пића дају приоритете и одржавају планове сигурности хране заједно с праксама специфичним за произвођаче пива с ниским и безалкохолним удјелом", истакла је др Чарлс-Вегдал.