Ваша исхрана може утицати на то како лијекови дјелују у вашем тијелу.
Чак и једноставне радње попут узимања лијека с топлим пићем могу промијенити његову ефикасност и довести до проблема са здрављем.
Осим тога, неки уобичајени прехрамбени производи попут надомјештаја за со и воћних сокова могу утицати на начин на који лијекови дјелују.
Често доктори нису свјесни свега шта конзумирате заједно с лијековима које вам прописују.
Доктор Роналд Страм из Њујорка истиче да храна може мијењати начин на који се лијекови апсорбују и метаболизују у тијелу, што може бити опасно за ваше здравље.
Антибиотици / кисела храна и млијечни производи
Ако конзумирате кафу или друге кисело припремљене напитке, то може умањити ефикасност антибиотика као што је пеницилин.
Ако узимате пеницилин, препоручује се да конзумирате киселу храну, попут меса, перади, кафе, кукурузног сирупа и шећера, један сат прије или два сата након што сте узели лијек.
За кинолонске антибиотике попут ципрофлоксацина и левофлоксацина, можете их узимати на празан желудац или уз храну.
Међутим, ако истовремено конзумирате млијечне производе, то може смањити њихову ефикасност. Зато је препоручљиво причекати најмање два сата прије и након узимања тих антибиотика ако желите конзумирати млијечне производе.
Антидепресиви /сир, соја умак
Ако користите лијекове попут инхибитора моноаминооксидазе за лијечење депресије и анксиозних поремећаја, требали бисте избјегавати конзумацију сира.
То је због тога што ти лијекови могу реаговати с намирницама које су богате тирамином, што може довести до повећања крвног притиска до опасних нивоа.
Осим сира, друге намирнице које су богате тирамином укључују соја сос, тофу, мисо, фава грах, кисели купус, алкохол, авокадо, банане, екстракте квасца и грожђице.
Зато је важно избјегавати ове намирнице док користите ове лијекове како бисте избјегли потенцијалне компликације, јавља "Клик".