Конзумирање поврћа прије угљених хидрата у вријеме оброка могло би да вам помогне да смршате, тврде научници.
Истраживања показују да конзумирање поврћа стимулише производњу ГЛП-1, хормона који чини да се осјећате сито. Када напуните желудац поврћем, угљени хидрати се неће варити тако брзо и неће тако брзо "сјурити“ у крвоток.
Претходно истраживања
Претходно истраживање је показало да редослијед оброка, односно како конзумирате оно што једете у вријеме оброка такође може утицати на ситост. Одлуком да прво једете поврће, пуните желудац здравим влакнима, а након тога смањујете количину угљених хидрата коју желите да једете.
Студија, објављена у часопису "Diabetology“, проучавала је како секвенцирање оброка утиче на природну производњу ГЛП-1, преноси Klix.ba.
Јапански истраживачи су проучавали 22 одрасле особе у доби од 35 до 70 година како би видјели вријеме када једу угљене хидрате утиче на низ мјера, укључујући и количину хормона коју производе.
Конзумирање угљених хидрата посљедње је повећало производњу ГЛП-1, без обзира на то што су прво појели на тањиру.