Фрижидер је неопходан за одржавање хране хладном и свјежом, а када се намирнице похране, смањује се и потреба за бацањем хране.
Стручњаци су упозорили да одређене намирнице нису прикладне за чување у хладњаку, због могућности да постану "отровне".
Доктор Димпл Јангда је на Инстаграму објаснила о чему се заправо ради.
Посебно је упозорила на ове четири намирнице:
- Бијели лук,
- Црвени лук,
- Ђумбир,
- Рижа.
Бијели лук
Иако се користи за додавање окуса многим јелима, бијели лук може постати пљеснив у хладњаку.
"Никада немојте куповати огуљени чешњак и држати га у хладњаку јер врло брзо почне хватати плијесан, која се заправо повезује с раком. Јесте ли осјетили какав ужасан мирис има? Увијек купујте свјежи чешњак с љуском. Скините кору само када ћете кувати и немојте га држати у хладњаку", рекла је Јангда.
Други универзитетски стручњаци су поручили:
"Чување свјежег чешњака у хладњаку уопштено није добра идеја јер су луковице чешњака ниске киселости, што их чини склоним Клостридиум ботулинуму, који је крив за ботулизам".
Црвени лук
"Када пола главице црвеног лука остане у хладњаку, то може бити опасно. Црвени лук је сада отпоран на ниске температуре. Када га ставите у хладњак, шкроб се почиње претварати у шећер и почиње хватати плијесан. Многи чине ову грешку па режу пола главице лука за кување, а другу половину држе у хладњаку. Никад то немојте направити јер ће лук скупити све нездраве бактерије те ће ухватити плијесан", рекла је Јангда.
Ђумбир
Ђумбир је као бијели и црвени лук осјетљив на плијесан.
"Врло брзо почиње хватати плијесан када га ставите у фрижидер, а то се повезује са затајењем бубрега и јетре", додала је докторица.
Рижа
Јангда се осврнула и на недавни тренд, наиме многи похрањују кувану рижу у хладњаку.
"Људи су почели држати кувану рижу у хладњаку због отпорности на шкроб и мисле да помаже у снижавању нивоа холестерола и шећера у крви, али заправо рижа најбрже хвата плијесан. Ако ћете је држати у хладњаку, немојте је остављати дуже од 24 сата", објаснила је.
Национална здравствена служба (НХС) упозорава да некувана рижа може садржавати споре Бацилус цереус, бактерије које могу узроковати тровање храном. Споре могу преживјети када се рижа кува.
Како бисте то избјегли, препоручује се:
- Послужити рижу чим је кувана.
- Ако то није могуће, охладите рижу што је брже могуће (идеално у року од сат времена).
- Држите рижу у хладњаку највише један дан до подгријавања.
- Кад загријавате рижу, увијек провјерите је ли врућа до краја.
- Немојте подгријавати рижу више од једном, пише "Експрес".