Испијање кафе, многима је један од омиљених јутарних ритуала. Многи доктори бавили су се испитивањем утицаја кофеина на организам, а мишљења су им различита. Међутим, око једне ствари, већина њих је усаглашено, а то је о самом начину конзумирања кафе.
Наиме, вјерује се да ако се кафа конзумира на правилан начин, не може бити штетна и обрнуто.
Гастроентеролог, нутрициониста Нурија Дијанова, открила је уз које намирнице кафа никако „не иде“! Ријеч је о двјема које многу управо узимају уз или након црног напитка – алкохолу и чоколади!
Најгора комбинација је кафа са чоколадом или алкохолом, каже Дијанова. Пошто кафа са чоколадом, као и са алкохолом помаже да се опусти доњи сфинктер једњака, резултат је појава горушице, пецкања и рефлукса садржаја желуца у једњак.
Чак и ако не осјећате нелагоду, временом могу да се јаве знаци упале једњака, упозорава Дијанова. Такође, гастроентеролошкиња не препоручује да узимате кафу на празан стомак, оно што највећи број људи ради, јер утиче на секрецију желуца.
Истовремено, докторка је открила и која комбинација се препоручује, а то је еспресо кафа са бифтеком.
- Еспресо је концентрисанији напитак, садржи органске киселине које побољшавају процес варења, боље дјелују на ‘компактно’ месо заједно са желудачним соком - објашњава докторка.
Неко вријеме након еспреса, Дијанова препоручује да свакако попијете чашу воде како бисте надокнадили течност у тијелу, јер кафа има диуретички ефекат.
Ипак, љекари упозоравају да претјеран унос кафе има негативан утицај на здравље, првенствено на срчани мишић, јер се након пића убрзава број откуцаја срца. Стручњаци напомињу и да једна или двије шољице кафе дневно неће имати негативан ефекат.