Већ је познато да лоша исхрана повећава ризик од разних болести, али најновија студија, спроведена на више од 800 испитаника старости од 21 до 25 година, открива да одређене навике у исхрани могу убрзати биолошко старење.
Фински научници су открили да исхрана богата воћем и поврћем, уз ограничени унос прерађеног црвеног меса, може да успори биолошко старење. Насупрот томе, исхрана која укључује велике количине прерађеног меса и газираних пића повезана је са убрзаним старењем.
"Дијете које наглашавају већу потрошњу воћа и поврћа и мањи унос меса, брзе хране и слатких пића повезују се са споријим биолошким старењем", наводе они, преноси Дејли експрес.
Редовно вјежбање и здраве животне навике могу донекле ублажити негативне ефекте лоше исхране.
У истраживању су коришћени епигенетски сатови, алгоритми који могу процијенити здравље и животни вијек чак и код младих особа које још немају клиничке знаке болести повезаних са узрастом. Аутори су нагласили важност ране акције, рекавши:
"Важно је истражити повезаност између исхране и здравља од раног узраста прије него што се појаве клинички знаци болести повезаних са старењем."
У додатне анализе, истраживачи су укључили факторе као што су тјелесна маса, унос калорија, физичка активност, конзумација алкохола и пушење. Након тога, веза између исхране и биолошког старења постала је мање јасна, што сугерише да редовно вјежбање и навике здравог начина живота могу донекле ублажити негативне посљедице лоше исхране.
Међутим, аутори су закључили:
"Добијени резултати су у складу са студијама спроведеним на средовјечној и старијој популацији, као и са неколико студија спроведених на млађим особама."