Лоше навике у исхрани

Ове многима омиљене намирнице успоравају метаболизам

  • Извор: Б92
  • 18.11.2024. 11:16

Метаболизам је веома важан за губитак тежине и опште здравље, а на њега утичу фактори као што су генетика и старост.

Осим тога, правилна исхрана је веома важна за правилно функционисање метаболизма.

Многи људи су развили лоше навике у исхрани које успоравају њихов метаболизам, а самим тим и доводе до дебљања. Група нутрициониста је за СхеФиндс издвојила неколико намирница које би требало мање конзумирати јер успоравају метаболизам.

Слаткиши долазе у различитим облицима и укусима, као што су гумене бомбоне и чоколадне пралине, али могу изазвати скок шећера у крви који доводи до повећане производње инсулина. Све ово може успорити метаболизам и довести до накупљања масти.

Нутрициониста Мери Сабат објаснила је да слаткиши често садрже велике количине шећера и врло мало влакана.

Познати метеоролог објавио прогнозу: ''Неки дијелови БиХ би могли имати и до 30 cm снијега''

Познати метеоролог објавио прогнозу: ''Неки дијелови БиХ би могли имати и до 30 cm снијега''

"Без довољно влакана, микрофлора цријева може постати неуравнотежена, што може довести до проблема са варењем и споријег метаболизма", каже она.

Такође, јогурти са додатком шећера и вештачких арома могу негативно утицати на метаболизам. Висок ниво шећера може подстаћи инсулинску резистенцију и пореметити метаболичке процесе. Нутрициониста Лиза Ричардс саветује да у исхрану укључите обичан грчки јогурт без додатка шећера и засладите га природним додацима попут свежег воћа и меда.

Прекомјерна конзумација бијелог хлеба такође успорава метаболизам јер стимулише пораст инсулина. Нутрициониста Крутика Нанавати савјетује да у исхрану укључите хљеб направљен од алтернативних врста брашна попут бадема или киное, јер садрже више хранљивих материја и подржавају здрав метаболизам.

Чак и мафини из продавнице садрже велике количине шећера, бијелог брашна и нездравих масти, а све то може довести до наглих промјена нивоа шећера у крви, што на дуже стазе успорава метаболизам. Нутрициониста Лиза Ендруз наводи да појединачни мафини садрже више од 350 калорија по комаду, што их чини калоријском бомбом без довољно хранљивих материја.

Када је најбоље вријеме за доручак?

Када је најбоље вријеме за доручак?

Кекс пун рафинисаних шећера и нездравих масти такође може довести до успоравања метаболизма јер садржи много калорија из додатог шећера и пружа малу нутритивну вриједност.

Прерађевине од меса богате су засићеним мастима и адитивима, што такође успорава метаболизам. Као здравију алтернативу, нутриционисткиња Мери Сабат савјетује да се у исхрану уведе свјеже воће, ораси и грчки јогурт.

Слатке житарице садрже велике количине шећера и рафинисаних угљених хидрата, што успорава метаболизам и доводи до повећања тјелесне тежине. Из тог разлога, нутриционисти савјетују да као здравије опције бирате овсене пахуљице, грчки јогурт са воћем или житарице од цијелог зрна са мало додатог шећера.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: