Већина нутрициониста потврђује да је важно да доручкујете. У наставку прочитајте које опције је најбоље да избјегавате!
Доручак поставља расположење за цијели дан, због чега је важно да садржи намирнице које не активирају одговор организма на стрес. Већина нутрициониста потврђује да је, посебно за жене, важно да доручкују. Први оброк у дану помаже у одржавању хормонске равнотеже, регулацији нивоа шећера у крви и регулацији нивоа стреса. Када се пробудимо, ниво кортизола је прилично висок, а неке намирнице ће вас, умјесто да га смање, учинити да још више будете под стресом током дана.
Ево шта не треба да једете ујутру како не бисте активирали одговор тијела на стрес, каже стручњак за исхрану.
1. Воћни смути (који је више млијечни шејк)
Иако се смутији често препоручују као лак и преносив начин да се добије добра доза протеина и антиоксиданата, већина је заправо врста слатког милкшејка, а нарочито смутији који се праве само од веома слатког воћа (често од банана и манга, који имају висок гликемијски индекс) или од јогурта са воћем и шећером, па отуда и одличан укус. Без добрих масти или протеина који би смањили ефекте скокова шећера у крви, такав смути може да изазове изненадни налет енергије, али неколико сати касније доживјећете пад, умор, анксиозност и раздражљивост.
2. Житарице
Лако је направити доручак са житарицама: само их треба ставити у чинију и додати млијеко. Ипак, нутриционисти упозоравају да постоји много врста житарица које су изузетно штетне за организам. Изаберите цијеле, са избором орашастих плодова, здравих масти и пуно влакана за храњење вашег цријевног микробиома. Увијек провјерите етикету када идете у продавницу, јер чак и оне који се сматрају здравима, могу да сакрију много додатог шећера и других штетних састојака са којима не желите да започнете дан.
3. Кроасан и кафа
То је чест избор ујутру, посебно ако журите на посао. Кроасани са путером су укусни и одлично иду уз добру кафу, али то је комбинација која није добра. Не даје вам одговарајућу основу за трајну концентрацију и добро расположење током дана. Кроасани су богати рафинисаним угљеним хидратима и запаљивим мастима, што може да изазове менталну маглу, недостатак концентрације, раздражљивост. Када додате кафу, посебно заслађену, ови негативни ефекти се удвостручују.