Осјећај сталне слабости и умора је свеприсутан и може указивати на различита стања, па је важно да слушате своје тијело које вам на овај начин шаље поруке.
Први и најбољи корак је да се обратите свом љекару, који вас може упутити на анализе крви и, ако је потребно, на даље лијечење. Међутим, када је ријеч о лабораторијским налазима, наведени симптоми често указују на недостатак гвожђа у организму. У зависности од степена недостатка, љекар може да препише одговарајуће лијекове, а осим тога, укључивање намирница богатих хранљивим материјама у исхрану може природно побољшати крвну слику.
Да бисте подигли ниво хемоглобина, повећали производњу црвених крвних зрнаца и унаприједили бољу циркулацију, посегните за ових 10 намирница.
Спанаћ је одличан извор хранљивих материја, укључујући гвожђе, фолат и витамин Б12. Гвожђе је неопходно за производњу хемоглобина, који преноси кисеоник у крв, док фолат и витамин Б12 подржавају стварање црвених крвних зрнаца. Поред тога, спанаћ садржи витамин А и каротеноидне пигменте лутеин и зеаксантин, а ове супстанце играју важну улогу у заштити ока од оштећења изазваних излагањем сунцу и промјенама на оку изазваним старењем.
Цвекла је богата гвожђем, фолном киселином и антиоксидансима као што је бетанин. Ово корјенасто поврће не само да помаже у повећању производње црвених крвних зрнаца, већ и побољшава циркулацију крви. Једна студија је закључила да је цвекла одговорна за повећану брзину, одложени умор и кардиореспираторну издржљивост током вјежбања. Томе би могли да допринесу нитрати који се претварају у азот-оксид, који повећава проток чи-ја и испоруку кисеоника у ткива, што коначно омогућава тијелу да се ефикасно бави спортом. Поред тога, цвекла такође помаже у опоравку након интензивног вјежбања због антиоксиданата које садржи.
Нар, познат по високом садржају антиоксиданата и сјеменкама богатим гвожђем, стимулише производњу хемоглобина и може помоћи у превенцији анемије. Такође садржи витамин Ц, који побољшава апсорпцију гвожђа. Нар можете додати разним салатама, овсеним пахуљицама, јести га као ужину или пити сок, како би се унос витамина Ц распоредио током дана, што је посебно пожељно у сезони вироза.
Махунарке као што су пасуљ, сочиво и сланутак су такође одличан извор (биљног) гвожђа, фолата и протеина без хема. Ови хранљиви састојци су неопходни за производњу црвених крвних зрнаца и одржавање здравог нивоа крви. Отприлике 80 грама леблебија садржи 1,8 милиграма гвожђа.
Јетра је невјероватно богата гвожђем, витамином Б12 и другим важним хранљивим материјама, а међу њима се издваја свињска џигерица. Ова храна је корисна за особе са анемијом узрокованом недостатком гвожђа.
Немасно црвено месо као што је говедина је још један добар извор хем гвожђа, које тијело лакше апсорбује у поређењу са горе поменутим не-хем гвожђем које се налази у биљној храни. Укључивање немасних комада црвеног меса у умјереним количинама може помоћи у одржавању адекватног нивоа гвожђа.
Јаја су богата гвожђем и витамином Б12 и подржавају производњу црвених крвних зрнаца. Гвожђе у жуманцету, као и гвожђе у месу, има високу биорасположивост и стога се препоручује групама са ризиком од недостатка гвожђа.
Црна чоколада, осим што је одлична за свако непце, може допринијети бољем здрављу крви. Са више од 80 одсто какаоа, садржи много гвожђа, витамина К, магнезијума, фосфора, калијума, цинка, бакра и мангана и један је од најбољих извора антиоксиданата као што су флавоноиди који подржавају проток крви и циркулацију.
Иако ораси и сјеменке као што су бадеми, сјеменке бундеве и сусам нису најбогатији извори гвожђа, они су свакако вриједан додатак исхрани због многих других здравствених предности. Комбинујте их са другом храном богатом гвожђем и витамином Ц да бисте оптимизовали исхрану и одржали здравље.
Поред поменутих житарица, хљеб и други производи од житарица обогаћени су гвожђем, витамином Б12 и другим есенцијалним нутријентима који заједно могу допринијети оптималном здрављу крви.