Од давнина се на нашим просторима кува ручак за два, три дана, како би се уштедио новац али и вријеме. Међутим, подгријавање неких намирница постаје штетно из разлога што се нитрати претварају у нитрите, тј. отрове
Кување за два дана и подгријавање хране је јако практично, која запослена жена за тим не би посегнула?
Осим што штедимо новац, штедимо и драгоцјено вријеме.
Међутим, будите опрезни: ако ове намирнице угријете по други пут, морате пазити на сљедеће ствари.
Кад журите, а остала вам је храна од јуче, онда је микроталасна пећница наш најомиљенији кућни апарат. Загријати, јести, готово! Међутим, сјећате ли се ријечи своје баке која вас упозоравала да одређене намирнице – попут печурака, спанаћа или кромпира – не смију подгријати! У томе је много истине, неке намирнице нису ни укусом добре кад су подгријане, а могу изазвати и желудачне тегобе па је најбоље цијелу причу избјећи.
Ипак, ако вам је жао бацити непоједену храну (а коме није?), чак и за „ризичне“ намирнице вреди уопштено правило: желите их сутра јести, најбоље их је што брже одложити у фрижидер, чим се охладе након кувања. То ће помоћи.
Спанаћ, блитва, цвекла и целер
Спанаћ природно садржи пуно нитрата који се код загријавања на високе температуре претвара у отровни нитрит. Зато су нам још баке говориле да је спанаћ једно од оних јела које је најбоље појести одмах, чим је припремљено, а ако вам нешто остане, најбоље је то бацити. Слично је и код других сорти поврћа које садрже нитрате – попут цвекле, целера или блитве. Желите ли кувани спанаћ или блитву сачувати за неки други пут најбоље их је само оциједити од воде у којој су се кували и замрзнути у што краћем року.
Кромпир
Вјероватно сте већ чули, кромпир не ваља кад се подгријева. И у томе има истине. У куваном или печеном кромпиру се могу развити бактерије које се неће у потпуности уништити након подгријавања. Те бактерије су лоше за желудац и могу проузроковати желудачне тегобе. Могућност за то се повећава што кромпир дуже стоји. Неки људи пак тврде, ако једеш кромпир од дана раније, боље га је појести хладног него загријати. Можда јесте, али немамо доказа.
Пилетина
Наравно да ти је жао бацити сочну и сласну пилетину, али ако је подгријајаваш, промијениће се структура бјеланчевина, а то може узроковати проблеме са желуцем и пробавом. Осим тога, слично као код јаја, ствара се салмонела (ако није на хладном). Уопштено важи за сва јела сљедеће: ако их желите подгријати, прије тога их одложите на хладно мјесто (најбоље у фрижидер) или их замрзнути. Пазите при загријавању да су температуре најмање 90 степени– како би се уништиле евентуално настале бактерије.