Васкршњи пост је осим духовног значајан и са аспекта тјелесног здравља јер организму прија да се прочисти од тешке зимске хране.
Ипак, чињеница је да дуготрајно искључивање меса, јаја и млијечних производа из исхране може да има негативне ефекте. Зато би посна трпеза требало да буде добро осимишљена, како би оброци били богати што разноврснијим хранљивим материјама.
Најбитнија хранљива компонента меса, јаја и млијечних производа су протеини. Они су укључени у све метаболичке процесе и неопходни су за изградњу ћелија у људском организму. Зато, како недостатак протеина не би штетно утицао на здравље, они који посте током више недкеља у свој јеловник треба да укључе што више биљних намирница које обилују протеинима.
Ово су намирнице најбогатије овим важним нутритивним елементом.
Сочиво
Сочиво подразумијева скробни протеин и у истој је категорији као и грашак. Ова биљка је заправо невјероватан извор протеина, угљених хидрата и влакана. Једна шоља сочива има чак 18 г протеина, док шоља грашка има свега осам грама. Добар извор протеина, осим грашка и сочива су и разне врсте пасуља. Махунарке у просјеку, садрже око девет милиграма протеина по једном граму. Неке врсте садрже и до 12 г на количину од 100 г, што може да замијени унос јаја. Осим тога, обилују влакнима и есенцијалним амино-киселинама.
Сјеменке
Сјеменке као што су сунцокрет, сусам, сјеме конопље, сјеме лана и сјеме бундеве су богати минералима. Неке од њих нагињу ка орашастим укусима, док су друге сјеменке више слађе или неутралне. Сјеме бундеве има земљасти укус, док сунцокрет има слаткасти укус који нагиње ка орашастом. Сјеме лана има осредњи орашасти укус. Једна четвртина шоље ових сјеменки има од седам до девет грама протеина. Поспите их на салате да повећате количину здравих масти и протеина. Измељите их и користите као брашно за прављење тијеста.
Коштуњаво воће
Бадем, љешник и кикирики су високопротеинска храна. Највећи проценат садржи орах, који такође садржи и висок проценат масти. Због тога нутриционисти препоручују ограничен унос од око 30 г на дан, што је довољно да задовољи наше дневне потребе за протеинима.
Печурке
У 100 г печурака је 56 одсто протеина по калорији. То је скоро двоструко виши проценат протеина него што је их има у мљевеној говедини, на примјер. Печурке имају меснату структуру, па и са те стране могу да буду добар избор за замјену меснатих намирница.
Банане
Банане се сврставају у најздравију врсту воћа. 100 г банана садржи 4 г протеина и због тога се ова намирница препоручује за доручак. Банане су богате калијумом и добар су избор за особе које пате од проблема са затвором.
Зелено поврће
Броколи, карфиол, кељ и спанаћ сматрају се добрим извором биљних протеина, који треба увијек да буде заступљен. Ово поврће је извор витамина, минерала и дијеталних влакана, због чега је потребно обогатити своју исхрану спанаћем, кељом и броколијем, али и кромпиром, карфиолом, шаргарепом и целером.
Кукуруз шећерац
Ова намирница је врло богата протеинима и витаминима Б комплекса. Фолна киселина и пантотенска киселина су такође битни састојци ове житарице. 100 г кукуруза шећерца садржи 4 г протеина.