За здравље цјелокупног организма од пресудне је важности оно што једемо. Неке намирнице које свакодневно конзумирамо могу негативно утицати на рад бубрега па их треба избјегавати.
Месне прерађевине
Месни производи, као што су сланина, кобасице, виршле и пљескавице, представљају велику пријетњу здрављу бубрега. Таква храна је богата натријумом, а редован прекомјерни унос натријума може довести до повећања крвног притиска и излагања бубрега претјераним напорима и стресу.
Поред тога, истраживања сугеришу да конзумирање више животињских протеина него биљних може убрзати напредовање болести бубрега.
Газирана пића
Газирана пића имају изузетно висок садржај шећера и готово да немају нутритивну вриједност. Због тога, таква пића додају додатне калорије (нутритивно бескорисне) вашој исхрани, што може довести до повећања тјелесне тежине.
Истраживања су показала да је конзумација газираних пића повезана са низом болести, попут остеопорозе, болести бубрега, метаболичког синдрома и стоматолошких проблема. Крајње је вријеме да престанете да пијете сокове и вратите се на воду или свјеже воћне сокове, попут свјеже лимунаде.
Пржени кромпир
Ако у ресторанима брзе хране конзумирате пржени кромпир у облику чипса или у облику помфрита, знајте да је кромпир у тако прженом облику веома штетан за бубреге.
Пржену храну треба избјегавати да би се срце и бубрези заштитили од болести. Осим тога, кромпир је богат и калијумом, а сви они који већ имају обољења бубрега требало би да смање унос калијума.
Замрзнути оброци
Истраживања су показала да прерађена храна, као што су готова замрзнута јела и јела припремљена за микроталасну пећницу, могу допринијети развоју дијабетеса типа 2.
Јако или ултра обрађена храна значи да је пуна скривених масти, шећера и/или натријума. Увијек је боље припремити свјеж оброк од цијелих намирница и избјегавати замрзнуте полупроизводе које је потребно само пржити или подгријати да би биле спремне за конзумацију.
Ако апсолутно морате да једете смрзнуте оброке, изаберите оне који имају низак садржај натријума или „без додате соли“ на етикети. Додавањем свјежег поврћа или воћа можете мало „побољшати“ нутритивни квалитет таквог оброка.