Савезници доброг варења се налазе у готово сваком дому.
Ово су три „помоћника“ који ће помоћи да се покрене варење.
1. Топла вода и лимун
Исциједите цијели лимун у чашу млаке воде и попијте. Овај напитак можете конзумирати и као превентивну мјеру да бисте спријечили лоше варење.
2. Маслиново уље и лимун
Прогутајте кашику маслиновог уља, по жељи разблаженог природним лимуновим соком. Овај кућни лијек за почетак варења најбоље је конзумирати ујутру или неколико сати након оброка.
3. Сода бикарбона и млака вода
Помијешајте пола кашичице соде бикарбоне у чаши млаке воде. Ова намирница је генерацијама позната као савезник лошег варења, али је важно напоменути да треба користити само фармацеутску соду бикарбону без алуминијума, коју можете купити у апотекама или продавницама здраве хране.
Напомена: Овај рецепт се не препоручује онима који пате од чира на желуцу.
Ови савјети су добродошли када је варење толико успорено да му је потребна „спољна” помоћ што је прије могуће.
Осим свега овог велико олакшање доноси и довољна конзумација воде, али и пробиотика, као и поврћа које је богато влакнима (пасуљ, шаргарепа, броколи, бобичасто воће, поморанџе…)
Савезници доброг варења су и интегралне житарице (јечам, смеђи пиринач, овас…).
И не заборавите да се крећете, чак и ако је то само десет минута хода по комшилуку, пише Glossy.